Amfiteater v parku Sonce v Luciji bo tudi ta teden obarvan otroško. V sredo bo ob 20. uri potekala predstava Kakec, ki je padel z neba (Gledališče​ FruFru). V četrtek zvečer bo portoroška ploščad znova zaživela z otroško razigranostjo, saj velja povabilo na gledališko predstavo Krokijev rojstni dan v izvedbi Gledališča Konj in Ajde Rooss. Kot se spodobi za konec tedna, bo tudi to soboto piranski Trg 1. maja zajelo pravo festivalsko vzdušje. V okviru že tradicionalnega otroškega festivala Juhuhu, spet smo tu! bo tokrat nastopilo družinsko gledališče Kolenc s predstavo Martin Krpan. Vse prireditve so brezplačne.

Vabljeni v Šaleško dolino

V soboto, 17. avgusta, Muzej Velenje in Zavod za turizem Šaleške doline vabita ob 10. uri na tematsko vodenje po Kavčnikovi domačiji, ki velja za izjemen muzej ljudske arhitekture na prostem. Hiša, ki leži na 800 metrih nadmorske višine v mirni gozdni okolici, je preurejena v muzej, eno od enot Muzeja Velenje. Glavna posebnost te najjužneje v evropskem prostoru ohranjene alpske dimnice je približno 350 let star osrednji del hiše, imenovan dimnica ali po domače kuhna. Gre za tip hiše, ki ima odprto ognjišče za kuho in peko, hkrati je bilo ognjišče tudi vir toplote. Leta 1994 je bila nominirana za evropski muzej leta. Vodenje je brezplačno. Ker je število mest omejeno, organizatorji prosijo, da se zainteresirani na vodenje predhodno prijavijo na elektronski naslov turizem@velenje.si ali po telefonu 03 896 17 15.

V soboto, 17. avgusta, ob 20. uri v parku velenjskega gradu pripravljajo koncert z naslovom Glasba mističnega handpana v naravi. Organizator dogodka je Festival Velenje. V primeru slabega vremena dogodek odpade. V letu, ko je Velenje Green Leaf – zeleno mesto Evrope, pripravljamo tudi nekaj kulturnih dogodkov v naravi. V zelenem okolju velenjskega gradu se bodo ob sončnem zahodu predstavili znani domači tolkalci z melodičnimi in ritmičnimi tolkali handpan. Handpan je novejše glasbilo, ki sta ga naredila Švicarja Felix Rohner in Sabina Schärer, je nekakšna imitacija oziroma pomanjšan izdelek karibskega inštrumenta steelpan. Zadnja leta se iz handpana razvijajo številne različice inštrumenta, ki oddajajo nežen blagodejen mistični zvok. Na svojih koncertih jih uporabljajo tudi člani SToPa – Slovenskega tolkalnega projekta v zasedbi Dejana Tamšeta, Marine Golja in Francija Kreuha.

V Idrijo vabijo klekljarice

V četrtek, na veliki šmaren, boste lahko poklepetali s klekljaricami pred Cerkljanskim muzejem. Klekljarsko društvo Marjetica Cerkno vas vabi, da se jim pridružite med 15. in 17. uro. Ob obisku Idrije si lahko ogledate tudi razstavo čipk z naslovom Podobe in prispodobe, ki bo na ogled vse do 1. septembra.

Dobrodošli tudi v Kranju, kjer si v četrtek, ko bo za marsikoga tudi dela prosti dan, lahko ogledate kar nekaj zanimivosti. Ob 17. uri je organiziran vodeni ogled po rovih pod starim Kranjem. Ob 18. uri si lahko ogledate Informacijski center SOS proteus v Rovih pod starim Kranjem. Iz prve roke vam bodo raziskovalci Jamskega laboratorija Tular povedali o življenju človeških ribic, njihovem skrivnostnem podzemnem svetu, predvsem pa tem, zakaj so ogrožene in zakaj naj podzemne vode ostanejo čiste. Prikazovanje je človeški ribici prijazno. Prav tako ob 18. uri se lahko podate na vodeni ogled Kranja, dan pa sklenete v parku La Ciotat in si ob 21. uri ogledate gotsko dramo Nesrečna bitja.

Do konca avgusta ste vsak dan v tednu vabljeni v Družinski park Stari vrh. Park je idealen za vse, ki iščete nekaj novega in izzivov polnega. Z različnimi aktivnostmi in pustolovščinami na prostem je park primeren tako za družine, posameznike kot skupine, ki si želijo preživeti aktiven in zabaven dan v naravi. V osrednjem delu parka je pustolovski oziroma adrenalinski park, v katerem se lahko podate na premagovanje ovir na različnih višinah. Park ponuja tudi plezanje po plezalni steni, pustolovsko igro Tico in Itza, spuščanje s tubami, streljanje z lokom, najpogumnejši pa lahko izkusite občutek prostega pada z višine desetih metrov.

Na sladoled v Škofjo Loko

Vsi ljubitelji sladoleda nikar ne zamudite festivala sladoleda. V soboto, 17. avgusta, bo Škofja Loka prizorišče že 3. Festivala sladoleda Sladka Loka. Da bo Loka res sladka, bodo poskrbeli z raznovrstnimi sladoledi od blizu in daleč, posladkati pa se bo dalo še z drugimi dobrotami. Otroške predstave, igre, delavnice, animacija, zabava, klovni, pripovedovanje zgodb, glasba in ples, na koncu pa še animirani film v Kinu Sora – otroci se zagotovo ne bodo dolgočasili. Pridite in se posladkajte. Dogodek bo trajal od 9. do 18. ure.

Člani Turističnega društva Davča tudi letos prirejajo tradicionalno etnografsko prireditev Dan teric. V soboto zvečer bodo na skednju domačije Pr' Vrhovc predvajali film Od bilke do platna. V večernih urah bo veselica z ansamblom Klateži, ki bo trajala do zgodnjih jutranjih ur. V nedeljo bo ob 14. uri sledila etnografska prireditev, prikaz predelave lanu, s pestrim spremljevalnim programom. Ta se bo ob 17. uri nadaljeval z nastopom Ansambla Roka Žlindre. Člani društva obljubljajo bogat srečelov, prav tako bo primerno poskrbljeno za hrano in pijačo.

Priporočamo