Vlada je o novem predlogu kandidature odločala izključno na temelju odstopa prejšnjega kandidata Tomaža Vesela, so danes še sporočili iz kabineta premierja Roberta Goloba.

Predsednik odbora za evropske zadeve Franc Breznik (SDS) sicer sklic seje pogojuje z dodatnimi pojasnili vlade o zamenjavi kandidata. Zahteval je Veselovo odstopno izjavo, ki so jo v DZ že prejeli, in domnevno pismo predsednice Evropske komisije premierju Golobu, v katerem naj bi zahtevala zamenjavo Vesela.

V premierjevem kabinetu so danes dodali, da je vlada dodatno pojasnila, da predlagana kandidatka Marta Kos izpolnjuje kriterije in merila za primernost kandidatov za člane komisije, ki jih je izpostavila predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leyen namerava kljub zapletom z imenovanjem nove komisarske kandidatke iz Slovenije svojo prihodnjo komisarsko ekipo Evropskemu parlamentu predstaviti v torek, kot so v Bruslju napovedali že v začetku tedna, je danes povedal tiskovni predstavnik komisije Eric Mamer. Do torka je še veliko časa, je dodal.

Predsednica Evropske komisije medtem po navedbah bruseljskega medija Politico, ki se sklicuje na dva neimenovana evropska uradnika, poziva Evropski parlament, naj zaslišanja kandidatov za komisarje kljub trenutnim zapletom v Sloveniji načrtuje za sredino oktobra. Von der Leyen naj bi vztrajala pri tem, da bi morala nova Evropska komisija začeti delovati 1. novembra.

Priporočamo