Vlada je na današnji seji sprejela odlok o 10-odstotnem zvišanju rtv-prispevka. Z novim letom bo rtv-prispevek, ki od leta 2012 znaša 12,75 evra, višji za 1,27 evra in bo znašal 14,02 evra. »Ta prispevek zadnjih 12 let ni bil spremenjen, nobena vlada se s tem ni znala soočiti in vemo, kaj vse se je v 12 letih spremenilo,« je po seji vlade sporočil vladni govorec, minister Matej Arčon.

Aktualna vlada je prva, ki je po 12 letih prisluhnila Radioteleviziji Slovenija (RTVS), prepoznala finančne izzive, s katerimi se sooča, in nanje tudi konkretno odgovorila, so v sporočilu za javnost zapisali na RTVS.

Po besedah ministrice Aste Vrečko financiranje ni edina težava RTVS, potrebne so tudi organizacijske spremembe. Te naj bi med drugim prinesla spremembe zakona o RTVS, izhodišča zanje pa se med drugim dotikajo izboljšanja upravljanja javnega zavoda, notranje organizacije, izvedbe notranje revizije, razmejitev javne in tržne dejavnosti ter razmislek o zagotovljeni dolgoročni finančni neodvisnosti, morda tudi razmisleke o spremembi modela financiranja.

Tako Arčon kot Vrečko sta ob tem spomnila, da je bila v začetku mandata te vlade RTVS deležna številnih sprememb, ki jih je prinesla novela zakona o RTVS in katere namen je bil umik politike iz javnega zavoda. »Zdaj nas čakajo spremembe tudi same organizacije in delovanja javnega zavoda, ki so povezane tudi s financami. Zavedamo se, da ta povišica ne bo rešila vseh težav, da je veliko na sami organizaciji in sanaciji zavoda,« je poudaril Arčon. Po njegovih besedah je bil javni zavod v zadnjih letih predvsem na področju filmske produkcije in športa zelo oslabljen, na vladi pa si želijo kakovostno javno službo RTVS.

RTVS: Po več kot desetletju pomemben korak k finančni stabilizaciji zavoda

Na RTVS so pozdravili odločitev vlade o zvišanju rtv-prispevka s prihodnjim letom.

Dvig rtv-prispevka v okviru, ki ga predvideva zakon o RTVS, bo po navedbah javnega zavoda vsekakor prispeval k izboljšanju finančnega stanja, RTVS pa si bo z uvajanjem sprememb in preoblikovanjem javnega zavoda aktivno prizadevala zagotoviti neodvisen in kakovosten medij, ki bo sledil razvoju tehnologij in potrebam našega občinstva, so zagotovili.

Obenem bodo sodelovali pri pripravi nove zakonodaje, da bi zagotovili dolgoročno vzdržno poslovanje in s tem ob programski tudi finančno neodvisnost, so še zapisali.

Dvig rtv-prispevka je po besedah predsednika sveta RTVS Gorana Forbicija dobra in vesela novica. »Dvig prispevka je bil verjetno samoumeven vsaj od leta 2019, ampak vse vlade doslej so vztrajale, da se ne da. Osebno sem vesel, da je Golobova vlada sedaj dokazala, da se to da.«

Ob tem predsednik sveta upa, da bo dvig prispevka vsem zaposlenim na RTVS, upravi in svetu služil kot motivacija za nujno potrebne programske in poslovne spremembe in da bo RTVS zaradi njih ne samo ohranila število gledalcev, poslušalcev in bralcev, ampak tudi nagovorila in pridobila nove, je še dejal.

Golob je obiskal vodstvo RTVS

Včeraj se je predsednik vlade Robert Golob srečal z vodstvom Radiotelevizije Slovenija. Povod za srečanje je bil poziv k povišanju RTV-prispevka skladno z zakonom o RTVS, ki ga je na vlado ob začetku poletja naslovilo vodstvo zavoda, in seznanitev z razlogi za dvig, ki jih je uprava navedla v svojem pozivu. Vodstvo RTVS je premierja seznanilo z izzivi, s katerimi se spoprijemajo, ter predstavilo nadaljnje korake pri uvajanju sprememb pri delovanju javnega zavoda. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, so se na sestanku strinjali, da je z dvigom RTV-prispevka nujna tudi sprememba zakonodaje, ki bo javnemu zavodu omogočila uvajanje potrebnih sprememb, s katerimi bo RTV Slovenija lahko postala moderen in kakovosten javni medij. Ob tem pa bodo spremembe omogočile tudi dolgoročno stabilno in neodvisno financiranje javnega zavoda. Ob premierju Golobu so se srečanja udeležili tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, minister za finance Klemen Boštjančič, vodja premierjevega kabineta Luka Špoljar in državna sekretarka za strateško komuniciranje v premierjevem kabinetu Petra Aršič.

Priporočamo