Ker so postopki kandidature nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela za evropskega komisarja potekali že od junija, je bilo na dnevni red včerajšnje zadnje seje vlade pred vladnimi poletnimi počitnicami uvrščeno tudi glasovanje o njegovi kandidaturi. Kandidaturo so podprle vse tri koalicijske stranke, zato težav pri glasovanju ni bilo pričakovati. Ob koncu seje pa se glasovanje vendarle ni zgodilo oziroma je bilo le-to odloženo.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je bil razlog za odložitev glasovanja o kandidaturi Vesela v tem, da na vlado do konca včerajšnje seje še ni prispelo pismo predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen s pozivom, naj Slovenija predlaga svojega kandidata in kandidatko. Slovenska zakonodaja, natančneje zakon o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije, v svojem 11.b členu določa, da vlada predlaga kandidata ali kandidatko za člana evropske komisije šele na podlagi obvestila pristojnih institucij EU in predlog posreduje državnemu zboru. Zato bo vlada najprej počakala na uradni poziv predsednice evropske komisije, glasovanje pa je prestavljeno na naslednjo redno sejo vlade.

Poletne počitnice
zamaknile glasovanje

Za zdaj še ni znano, kdaj bo imela vlada naslednjo redno sejo. Včerajšnja seja je bila namreč zadnja pred vladnimi poletnimi počitnicami, kar pomeni, da je naslednjo redno sejo mogoče pričakovati šele ob koncu avgusta ali v začetku septembra. Če bi vlada v vmesnem času prejela poziv predsednice evropske komisije, naj Slovenija poda ime kandidata za evropskega komisarja, slednjega na dopisni ali izredni seji zaradi 11.b člena ne more potrditi, saj ta določa, da lahko vlada kandidata potrdi izključno na redni seji.

Tudi če bi vlada kandidata včeraj potrdila, bi se postopki zaradi poletja zavlekli v september, saj mora vlada po potrditvi kandidata slednjega predstaviti še delovnemu telesu državnega zbora. Ta mora nato podati mnenje o kandidatu. Ker so poslanci državnega zbora do konca avgusta na počitnicah, je prva seja odbora državnega zbora za zadeve Evropske unije predvidena šele za 6. september. To pomeni, da pred začetkom septembra ni pričakovati, da bi se državni zbor izjasnil o vladnih predlogih. Ker se večina evropskih parlamentov odpravlja na poletni dopust, obstaja velika verjetnost, da bo predsednica evropske komisije imena kandidatov in kandidatk prejela šele v začetku septembra, če ne celo kasneje.

Ministrstvo podpira uravnoteženost

V začetku tedna smo mediji poročali o želji predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen, da bi bila evropska komisija spolno uravnotežena. Posledično je članice pozvala, naj ji predlagajo tako kandidata kot kandidatko. Ker je premier Robert Golob napovedal, da bo Slovenija vztrajala le pri enem kandidatu, smo za mnenje zaprosili tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Nedavno smo odgovor vendarle prejeli, ta pa je nekoliko drugačen od premierjevega mnenja. Na ministrstvu so namreč zapisali, da podpirajo uravnoteženo imenovanje kandidatk in kandidatov, ki izpolnjujejo vse pogoje za imenovanje. Zato menijo, da bi bila možna rešitev tudi predlaganje kandidatke in kandidata, predsednica evropske komisije pa naj se nato odloči za njej najbolj ustrezno osebo. Povprašali smo jih tudi, ali so kot ministrstvo svoje mnenje posredovali predsedniku vlade, ki zagovarja le enega kandidata. Odgovora nismo prejeli. Ima pa zdaj vlada dovolj časa, da lahko najde tudi kandidatko in jo predsednici evropske komisije predlaga skupaj s kandidatom Tomažem Veselom.  

Priporočamo