Igor Žagar, ki Pedagoški inštitut (PI) vodi od leta 2015, je bil leta 2020 na javnem razpisu edini kandidat za mesto direktorja. Izpolnjeval je vse zakonske in razpisne pogoje, znanstveni svet PI je njegovo imenovanje podprl soglasno. Upravni odbor, v katerem sta sedela tudi dva predstavnika vlade, ga je za direktorja PI imenoval junija 2020. A vlada je soglasje k imenovanju zavrnila, razlogov za svojo odločitev pa ni nikoli pojasnila (v odgovoru na tožbo se je sklicevala na diskrecijsko pravico). Prav slednje je bilo ključni razlog, da je upravno sodišče Žagarjevi tožbi ugodilo in zadevo vrnilo vladi v ponovni postopek. Ta mora nov upravni akt o zadevi izdati v 30 dneh od prejema sodbe.

»Ker vlada ni navedla razlogov za zavrnitev soglasja, izpodbijanega akta oziroma zakonitosti izvrševanja pooblastila vlade ni mogoče preizkusiti z vidika ustave in zakona,« je svojo odločitev utemeljilo upravno sodišče. Razlaga, po kateri bi vlada imela povsem nevezano politično diskrecijo za dajanje soglasja za imenovanje direktorja PI, je po mnenju sodišča »nenavadna oziroma nerazumna«, saj »možnost dajanja ali zavrnitve soglasja ni edini vzvod za uresničevanje izvršilne veje oblasti v okviru dejavnosti PI«. Upravno sodišče se je v sodbi oprlo tudi na sodno prakso evropskega sodišča za človekove pravice, ki varuje pošten postopek v zvezi z zaposlovanjem v javnem sektorju.

In kaj so bili razlogi za vladno zavrnitev soglasja k imenovanju za direktorja? Žagar, sicer redni profesor retorike in argumentacije, ne dvomi, da mu je vlada soglasje odrekla iz političnih razlogov. PI je skupaj z drugimi predstavniki pedagoške stroke že zgodaj začel opozarjati na negativne posledice zaprtja šol in na to, da bi morali pri tem posebno pozornost nameniti ranljivim skupinam učencev. Ministrstvo za izobraževanje se na ta opozorila ni oziralo. Zavodu RS za šolstvo je naročilo študijo, ki je »potrdila« uspešnost šolanja na daljavo. PI se s tem ni strinjal: objavil je analizo metodoloških šibkosti, ki so privedle do napačnih rezultatov.

Čeprav se je za dr. Žagarja jeseni 2020 javno zavzela tako rekoč celotna pedagoška stroka, je ministrica Simona Kustec po zavrnitvi soglasja izjavila, da bodo razpis ponovili in da »je v Sloveniji zelo veliko zelo sposobnih strokovnjakov pedagoške stroke«. Razpis so ponovili, a ustrezno prijavo je podal samo Žagar, ki odtlej PI vodi kot vršilec dolžnosti. 

Priporočamo