V britanskih medijih je završalo zaradi polminutnega Toyotinega oglasa za nova terenska vozila, delno posnetega tudi v naši državi, ki so ga britanski regulatorji oglaševanja označili za neodgovornega, saj naj bi potrošnike spodbujal k uničevanju okolja. V Toyoti, kjer so potrdili, da je bil oglas z dovoljenjem delno posnet na zasebnem zemljišču v Sloveniji, so obtožbe zanikali in poudarili, da »noben razumen gledalec oglasa ne bi razumel kot spodbujanje britanskih potrošnikov k neodgovorni vožnji po podeželju Združenega kraljestva in povzročanju okoljske škode«​.

Nekaj kadrov spornega videa, ki prikazuje vožnjo mogočnih terencev sprva po savanskem pesku, zatem v rečni strugi, nato pa še v mestu, naj bi po besedah kranjskogorskega krajinskega arhitekta Žiga Maleka, ki se je oglasil na družbenem omrežju X, posneli v Ljubljani in strugi Save Dolinke, od koder pogled sega na najvišji vrh Karavank Stol in Mežaklo na drugi strani doline. V podjetju Toyota Adria so pojasnili, da o snemanju niso bili obveščeni in tega oglasa ne poznajo. »Oglas smo si ogledali in smo nad njim zgroženi, saj vsaj v delu, ki naj bi se posnel pri nas, prikazuje barbarsko početje, ki je v popolnem nasprotju s Toyotino filozofijo. Pri Toyoti Adria se (tako kot naš principal) zavzemamo za vzpostavitev sistemov mobilnosti za vse ljudi ob največjem možnem zmanjšanju negativnih vplivov na okolje. Terenska vozila so pomembno orodje za oskrbo slabo dostopnih območij, za prevoz po puščavi in podobno. So nepogrešljiva pri nadzoru naravnih parkov in skrbi za ohranitev naravnega okolja. Žal pa ne moremo preprečiti škode, ki jo z njimi povzročijo neodgovorni posamezniki,« so poudarili v podjetju Toyota Adria. 

 

 

V Kranjski Gori osupli

»Na občini sploh ne vemo, kdaj naj bi bil posnet ta video, prav tako nas ni nihče vprašal za kakršno koli privoljenje. Tudi za dovoljenje za zapore na cestah nas ni nihče zaprosil, pa tudi nihče od krajanov, ki bi zaznal kar koli sumljivega, se ni obrnil na občino. To se mi zdi nenavadno, saj nas občani v primeru, da zaznajo kaj nevsakdanjega, o tem hitro povprašajo,« je pojasnila županja občine Kranjska Gora Henrika Zupan.

Kot je videti iz posnetka, je dodala Zupanova, se je snemanje očitno dogajalo na vodotoku Save Dolinke, ki je državna last, zato morda o tem kaj vedo pristojni na direkciji za vode: »Morda so njih zaprosili za soglasje za snemanje videa, sicer pa se mi zdi nenavadno še nekaj: toliko avtomobilov, kot jih je na posnetku, v tisti del vodotoka, ki ga precej dobro poznam, ni mogoče pripeljati, vsaj ne tako, da tega ne bi nihče opazil, zato se sprašujem, ali ne gre morda za fotomontažo.« Glede točne lokacije posnetka je kranjskogorska županja dejala, da naj bi šlo za območje od sotočja Belce proti Mojstrani, lahko tudi malce nižje, medtem ko se po njenem mnenju v ozadju posnetka ne vidi Mežakla, ampak Vrtaška planina. 

Vodno zemljišče je lahko tudi v zasebni lasti

S snemanjem spornega Toyotinega oglasa niso bili seznanjeni niti na Direkciji Republike Slovenije za vode (DRSV). »Lastništva zemljišč so opredeljena v zemljiščnem katastru. Vodno zemljišče je lahko tudi v zasebni lasti, vendar ne glede na to za vsa vodna zemljišča vodotokov veljajo omejitve, ki izhajajo iz določil Zakona o vodah,« so poudarili na DRSV in dodali, da splošna raba obsega zlasti rabo vodnega dobrega za pitje, kopanje, potapljanje, drsanje ali druge osebne potrebe, če takšna raba ne zahteva uporabe posebnih naprav (vodne črpalke, natege in podobno) ali postavitve oz. zgraditve objekta in naprave, za katero je treba pridobiti dovoljenje.

Vodno dobro se lahko uporablja le tako, da nista ogrožena njegova substanca in izključena njegova naravna vloga. Ob izpolnjevanju navedenih pogojev lahko DRSV izda soglasje k uporabi zemljišča. »Poseganje na vodotoke, vodna in priobalna zemljišča ter objekte vodne infrastrukture, ki bi presegalo obseg splošne rabe, ni dopustno. Posegi v vode, vodna in priobalna zemljišča morajo biti skladno s 5. členom Zakona o vodah programirani, načrtovani in izvedeni tako, da se ne poslabšuje stanja voda, da se omogoča varstvo pred škodljivim delovanjem voda, da se ne slabša vloga in stabilnost objektov vodne infrastrukture, da se ohranja vodni režim, naravni procesi, naravno ravnovesje vodnih in obvodnih ekosistemov, ter zagotavlja varstvo naravnih vrednot in območij, varovanih po predpisih o ohranjanju narave,« so še pojasnili na DRSV in dodali, da ne razpolagajo s podatkom, kdo je dal dovoljenje za snemanje Toyotinega oglasa in kdaj naj bi bil ta posnet.

Priporočamo