»Ana Roš in ekipa Hiše Franko z uspehom treh Michelinovih zvezdic premikajo meje odličnosti. Na ambasadorje slovenske kulinarike doma in v svetu smo res lahko izjemno ponosni. Smo tudi država z največ Michelinovih zvezdic na prebivalca. Iskrene čestitke vsem prejemnikom teh prestižnih kulinaričnih priznanj. Pred današnjo uradno podelitvijo sem Ani tudi osebno čestital.«

To je spremno besedilo zrežiranega in zmontiranega posnetka, ki ga je Robert Golob v torek popoldne objavil na socialnih omrežjih. Dolg je 54 sekund in je sestavljen iz dveh bizarno slabo zaigranih prizorov. V enem vidimo premierja, kako v pisarni telefonira Ani Roš Stojan, da bi ji čestital za izjemen gastronomski dosežek: prejem tretje Michelinove zvezdice. V drugem prizoru spremljamo nagrajenko med sprehodom po ljubljanskem Tromostovju. »Imaš moj telefon, veš, da te podpiram v vsem in stojim za tvojim trudom,« mu med hojo odgovarja kulinarična velemojstrica Ana Roš Stojan. »Veš da me imaš na svoji strani, kadar koli, samo reci.« »Zmenjeno,« ji v amatersko odigrani sceni odvrne široko nasmejani Golob.

»Bravo, Ana Roš. Bravo, Robert Golob! Lepo je videti prijatelje, ki se tako nesebično podpirajo in svojo srečo delijo z državljani. Pa volitev še sploh ni blizu!« je bizaren posnetek na facebooku komentiral publicist in filozof Boris Vezjak.

Komu pade na pamet
takšna objava?

Čigava je bila zamisel produkcije samopromocijskega posnetka, ki ga je na svojem profilu poobjavila tudi kuharska mojstrica Hiše Franko? »Predsednik vlade dr. Robert Golob in gospa Ana Roš Stojan se poznata že vrsto let,« nam je odgovoril urad vlade za komuniciranje. »Nedavno sta sodelovala na Blejskem strateškem forumu, kjer je bil predsednik vlade dr. Golob osrednji govorec na panelu What's the menu of the future, Chef?, med govorci pa je bila tudi Ana Roš. Ob včerajšnjem zgodovinskem uspehu Ane Roš je urad vlade za komuniciranje dal pobudo in okvirno idejo za omenjeno objavo. Za produkcijo in izvedbo ni bila najeta agencija, pač pa smo uporabili notranje kadrovske zmogljivosti. Video je bil prilagojen digitalnim družbenim omrežjem in sledi sodobnim komunikacijskih trendom.«

Po naših informacijah je zapisano le delno resnično. V uradu za komuniciranje naj bi namreč objavo sprva izrecno odsvetovali. Zaman. Krog najožjih svetovalk v kabinetu predsednika vlade je vztrajal pri njegovi produkciji, s pripombo, naj se v uradu za komuniciranje v to ne vmešavajo, smo izvedeli neuradno.

Mučno gledanje posnetka pušča grenak priokus. Doslej je namreč nekdanji predsednik Borut Pahor veljal za prvaka osladne komunikacije preko socialnih omrežij. Golob očitno naskakuje tudi ta politični primat v državi.

Cirkus na instagramu
se je splačal le Pahorju

»Evidentno je, da gre za zrežiran posnetek. Kamera se ni po naključju sočasno pojavila na dveh koncih,« uvodoma komentira bivši politik in strokovnjak za politični marketing Bogdan Biščak. »Ko je Borut Pahor nekoč lopatal pred kamerami, sem se spraševal, zakaj to počne. Isto sem se spraševal, ko je Janez Janša v umazanih čevljih paradiral po poplavljeni Sloveniji. Tudi pri Golobu mi zdaj ni jasno, zakaj ji ni zmogel čestitati na štiri oči. Več kot očitno politika postaja zabava. In namesto da bi premier ustavil ta cirkus, ga zgolj še podžiga. Pri čemer mi ni jasno, zakaj pri tem sodeluje Ana Roš.«

Pri Golobu je odgovor enostavnejši. Gre za piarovsko potezo, ki jo je potegnil v prepričanju, da se mu nastopaštvo na socialnih omrežjih politično splača. Pri čemer torkova objava bržkone dosega novo kakovostno dno v politični komunikaciji. Se je političnim komunikatorjem skisalo?

»Edini cirkus, ki je imel empirično pozitiven rezultat, je bil Pahorjev, saj je precej prispeval k njegovi priljubljenosti,« spomni Biščak. »Pri čemer bi se bilo treba tudi vprašati, koliko je bila njegova zmaga na volitvah posledica okoliščine, da je imel preslabe protikandidate. Vsekakor je lepo spričevalo za volilce, ki izpodbijajo trditev, da imajo vedno prav. V bistvu imajo zelo redko prav, svojo zmoto morajo vsaka štiri leta popravljati na volitvah.«

V kontekstu Golobovega političnega marketinga kaže spomniti, da Michelinov vodnik obiskuje in ocenjuje slovenske restavracije na račun slovenskih davkoplačevalcev. Javna agencija za trženje in promocijo turizma je julija 2020 sklenila pogodbo z Michelinom v višini 880.600 evrov brez DDV. 

Priporočamo