Podporniki poslanca SDS Anžeta Logarja so rezultate napete predsedniške tekme dane pričakali v kavarni Slamič na Kersnikovi v Ljubljani. Logar je v štab prispel okoli 18. ure in nemudoma izginil za pregrado v prvo nadstropje kavarne, kjer se je domala ves večer skupaj s svojimi podporniki skrival pred očmi javnosti. Razpoloženja njegovih podpornikov – ter kdo so in koliko jih je – mimo posamičnih uradnih izjav zato ni bilo mogoče izmeriti.

Pred rezultati na trnih

Pred kamerami je sicer Logar še pred zaprtjem volišč zatrjeval, da se počuti odlično. »Zaključuje se naporna, a vendarle zelo vsebinska kampanja. Volišča se zapirajo in z zanimanjem in veselim pričakovanjem zrem v čas, ko se bo začelo preštevati glasove,« je dejal. »To kampanjo sva moj štab in sam osebno kot kandidat oblikovala v smeri predstavljanja pozitivnega pogleda na prihodnji razvoj Slovenije. To je bila kampanja 'za'. Rezultat teh volitev bo tudi pokazal, kako pomembno je za Slovenke in Slovence govoriti o pozitivnih temah za prihodnost, za Slovenijo,« je dodal in izrazil prepričanje, da se bo njegov slogan – Sodelujmo za prihodnost – izkazal za zmagovit koncept.

Da je vzdušje za zaprtimi vrati Logarjevega štaba odlično, je zatrdila tudi prvopodpisana pod njegovo kampanjo in nekdanja evropska poslanka Romana Jordan. »Vzdušje je odlično, smo pa tudi na trnih, ker nam je mar, kako se bo Slovenija v prihodnje razvijala,« je dejala. Da so bili pri Logarju na trnih, seveda ni presenetljivo, saj je ta po javnomnenjskih meritvah vseskozi zaostajal za protikandidatko Natašo Pirc Musar, a se ji je v zadnjih tednih tesno približal. Poleg tega doslej še nihče od desnih kandidatov na predsedniških volitvah ni slavil zmage. Pri Logarju so bili kljub temu včeraj

 prepričani, da bodo s to prakso enkrat za vselej presekali. Morda tudi zato, ker se je Logar na volitve taktično podal kot neodvisni kandidat. »Verjamemo, da bo Anže Logar zmagal, kajti uspelo mu je, da je pokazal obraz desnosredinske politike, ki je zmeren, povezovalen in spoštljiv. Tak je tudi Anže Logar kot človek,« je povedala Romana Jordan.

Upali so do zadnjega

Tudi okoli osme ure, ko so prvi rezultati pokazali, da verjetno ne bo postal predsednik republike, Logar še ni povsem izgubil upanja. »Ponosen sem na svojo kampanjo. Ponosen sem na vse, ki so mi stali ob strani in bili z mano. Razumeti morate, da glede na to, da vsi glasovi še niso prešteti, upanje še tli. Rezultata se zavedam,« je dejal in poudaril, da v štabu ne glede na prve rezultate niso razočarani. »Lahko rečem, da je kampanja 'za' tista osnova, ki mora v slovenski politiki na koncu prevladati. Prepričan sem, da bo to v prihodnosti tista ključna ideja pri kampanji na praktično vseh volitvah v prihodnje,« je dodal.

Ali se torej Logar po koncu kampanje vrača v poslanske klopi ali bo kako drugače unovčil pridobljeni politični kapital? »Počakal bom na sto odstotkov preštetih glasov, potem pa se bom odločil,« je dejal in dodal, da se veseli nadaljnjega političnega dela. »Vsak, ki vstopi v politično kampanjo, ima visoka pričakovanja. Volilci imajo vedno prav, odločili so se, kot so se. Mislim, da to voljo v demokraciji vedno spoštujemo,« je še pristavil.

Da je za končno sodbo treba še počakati, se je strinjala tudi poslanka SDS Eva Irgl. »Najprej je treba počakati, da bodo prešteti vsi glasovi. Sicer pa lahko rečem, da je vzdušje pri nas veselo in da smo zadovoljni. Vsekakor je Anže Logar peljal izjemno lepo kampanjo. Nikogar ni napadal, ampak se je ukvarjal s tem, kaj lahko ponudi državljankam in državljanom,« je dejala. Na vprašanje o tem, ali bi lahko tak model kampanje tudi sicer prevzeli v stranki SDS, pa poslanka ni podala jasnega odgovora. »Po teh predsedniških volitvah se bomo vsekakor usedli. Lahko pa rečem, da se lahko vsi skupaj iz te zgodbe nekaj naučimo o tem, kako lepo je, ko ljudje med sabo res sodelujejo,« je dejala.

V štab naj bi sicer prišel tudi prvak SDS Janez Janša, ki pa se pred kamerami ni prikazal. Druženja po prešteti večini glasov naj bi se udeležil tudi predsednik NSi Matej Tonin, a do zaključka redakcije ni prispel v štab. 

Priporočamo