Nove smernice šolske prehrane, ki jih je izdal Zavod RS za šolstvo in jih bodo v šolah začeli uporabljati z novim šolskim letom, nekoliko zmanjšujejo pogostost rdečega mesa in mesnih izdelkov iz rdečega mesa na jedilniku, spodbujajo uživanje živil rastlinskega izvora, dajejo prednost manj mastnim mlečnim izdelkom, pustim vrstam mesa, ribam, stročnicam, polnovrednim žitom in žitnim izdelkom ter kakovostnim maščobam, močneje pa tudi omejujejo vključevanje visokoprocesiranih sladkih, slanih, mastnih izdelkov ter sladkih pijač in sokov, kot prvo izbiro pa priporočajo vodo, naštevajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), pod okriljem katerega so ob sodelovanju široke skupine strokovnjakov in praktikov iz zdravstva in šolstva nastale nove smernice. Poudarek je na zdravju in okolju prijaznem prehranjevanju. »To pomeni, da se na krožnikih čim pogosteje znajde hrana, ki je lokalna, pridelana na čim bolj naraven način, sezonska, čim manj predelana in zapakirana, in da hrana ne postane odpadek,« pravijo na NIJZ. V izognitev neutemeljenim zahtevam so podrobneje določili tudi pravila glede medicinsko predpisanih dietnih obrokov.

Članek je dostopen samo za naročnike
Članek je dostopen samo za naročnike
Priporočamo