Nadzorni svet družbe 2TDK je včeraj zvečer s položaja razrešil direktorja te družbe Pavleta Hevko. Hkrati so nadzorniki že imenovali novo vodstvo. Družbo bo poslej kot generalni direktor vodil Matej Oset, v preteklosti generalni direktor Holdinga Kobilarna Lipica, v upravi pa bo kot direktor še Marko Brezigar. Slednji je bil v preteklosti slabi dve leti že član uprave tega projektnega podjetja, in sicer od leta 2018 do jeseni leta 2020. Tudi v času njegovega prvega imenovanja je na čelu infrastrukturnega ministrstva sedela Alenka Bratušek. Brezigar se je moral s položaja posloviti skupaj s predsednikom tedanje uprave družbe Dušanom Zorkom v času vlade Janeza Janše. Mimogrede, tudi Oset je bil, tako kot Zorko, v preteklostiu zaposlen v Pivovarni Laško.

 

Današnja menjava na vrhu podjetja se je zgodila le nekaj ur po jasnem političnem signalu, da je vodstvo družbe izgubilo politično zaupanje; vlada je namreč na današnji seji sklenila, da ne podeli razrešnice ne direktorju ne nadzornemu svetu družbe 2TDK za poslovno leto 2021, »dokler družba 2TDK ne razjasni okoliščin v zvezi z odstopom od časovnice izvajanja projekta drugi tir Divača - Koper in povišanjem investicijske vrednosti projekta (vključno z odločitvijo o znižanju rezerv), kot sta bili določeni v investicijskem programu,« so zapisali.

 

Vlada ima sicer že nekaj časa v svoji predalih predlog novelacije investicijskega programa tega megaprojekta, drugega železniškega tira med Divačo in Koprom. V dokumentu je investicijska vrednost drugega tira v tekočih cenah ocenjena na 1,027 milijarde evrov, kar projekt draži za 9,3 odstotka. Obenem naj bi se gradnja podaljšala za predvidoma pol leta, in sicer do sredine leta 2026.

Priporočamo