Minister Poklukar je obisk v Novem mestu ocenil kot uspešnega, saj je dialog z občinami še posebej pomemben. Poudaril pa je, da še ni zadovoljen s stanjem varnosti na območju Novega mesta in hkrati zagotovil, da delajo vse za vzpostavitev stanja na zadovoljivi stopnji. Policija tako nadaljuje s svojimi aktivnostmi, je dejal.

Poklukar je še pohvalil delo tamkajšnje policijske uprave in slovenske policije. Ocenil je, da dobro sodelujejo z novomeško občino in medobčinskim inšpektoratom. Kot je dejal, Policijska uprava Novo mesto ni obremenjena le s kaznivimi dejanji oziroma romskim vprašanjem, ampak tudi z nezakonitimi migracijami in tihotapljenjem. »Policija je tista, ki zagotavlja varnost in red v državi, in to bomo počeli še naprej,« je zagotovil minister.

Ukrepi policije gredo v pravo smer

»Občani in občanke, prebivalci Mestne občine Novo mesto so varni, policija to dnevno dokazuje s svojim proaktivnim delom,« je zatrdil generalni direktor policije Senad Jušić. »Policija se s tovrstno problematiko intenzivno ukvarja in se sistematično odziva na vse dogodke že od konca junija. Danes lahko zagotovim, da smo na pravi poti,« je dejal.

Jušić je tudi poudaril aktivno vlogo vodij policijskih okolišev in pomembnost dveh policistov, pripadnikov romske skupnosti, na območju novomeške policijske uprave. »Razumeta jezik, kulturo in običaje ter sta izjemno dragocen vir informacij za delo slovenske policije in razumevanje tovrstne problematike,« je ocenil.

K rešitvam mora pristopiti celotna država

Župan Novega mesta Gregor Macedoni pa je v izjavi za medije poudaril, da zgolj delo policije, ki se je ob nedavnih dogodkih v občini odzvala pravilno, romskega vprašanja ne bo rešilo. Odločevalce v Ljubljani je pozval, naj razumejo, da gre za zelo zahtevno vprašanje za več resorjev, h kateremu mora nemudoma pristopiti celotna vlada. Obsodil je napad na policiste in poudaril, da napad nanje pomni napad na vse državljane.

Minister Poklukar je še napovedal, da bo terenski sestanek medresorske delovne skupine za obravnavo romskega vprašanja v četrtek v Škocjanu. Hkrati bo pred Kulturnim domom potekal protestni shod civilnih iniciativ, ki zahtevajo aktivno vključitev v pripravo ukrepov za reševanje romskega vprašanja. Minister je ob tem dejal, da si želi, da bi bil protest, ki je sicer ustavna pravica, miren. Spomnil je še, da je vodstvo civilne iniciative Novo mesto nedavno sprejel na ministrstvu, kjer so izrazili svoje nezadovoljstvo.

Priporočamo