S tem četrtkom bodo v osnovnih šolah in gimnazijah izvedli prve letošnje izpite v okviru nacionalnega preverjanja znanja in mature. Preizkus iz materinščine in esej bo pisalo več tisoč učencev in dijakov. Matura se bo nadaljevala konec maja.

Na osnovnih šolah se bo s tem četrtkom začelo redno letno nacionalno preverjanje znanja. Na gimnazijah se bo začel spomladanski del mature. Nacionalno preverjanje znanja (NPZ) za 9. razred bo potekalo na 484 osnovnih šolah, opravljalo ga bo 21.251 devetošolcev, so sporočili iz Državnega izpitnega centra, ki ga vodi direktor dr. Darko Zupanc. Nacionalno preverjanje znanja bo hkrati potekalo tudi v 6. razredu, izvedli pa ga bodo na 493 šolah. Preverjanje znanja bo opravljalo 22.341 učencev 6. razreda, so sporočili iz izpitnega centra.

Vrednotenje in primerjave

Preizkusi znanja bodo potekali do 10. maja. NPZ se začenja z izpitom iz slovenščine, na območjih z italijanskim in madžarskim jezikom pa iz italijanščine in madžarščine. V ponedeljek, 8. maja, se nadaljuje s testom iz matematike. V sredo, 10. maja, bodo učenci 9. razreda pisali preizkus znanja iz tako imenovanega tretjega predmeta. Gre za izbor predmetov, med katerimi so fizika, glasbena umetnost, domovinska in državljanska kultura in etika ter prvi tuji jezik – najpogosteje je to angleščina. Izbor predmetov ni na vseh šolah enak: učenci in učenke na različnih šolah pišejo preizkus iz različnega (ali pa tudi enakega) tretjega predmeta. Kot smo že poročali, pristojni za izvedbo izpitov zagotavljajo, da so rezultati v vsakem primeru med seboj primerljivi. Šestošolci bodo prihodnjo sredo pisali enoten preizkus znanja iz tujega jezika, bodisi iz angleščine bodisi iz nemščine.

 

Rezultati nacionalnega preverjanja znanja bodo znani 31. maja, ko bo državni izpitni center omogočil učencem 9. razreda in njihovim staršem dostop do elektronsko ovrednotenih preizkusov znanja in izpisov dosežkov prek spletnega portala, ki ga upravlja izpitni center. Učenci 6. razreda in njihovi starši bodo z rezultati seznanjeni 6. junija, so še sporočili. »Učenci in starši lahko v šoli uveljavijo možnost poizvedbe, če menijo, da določene naloge niso bile ovrednotene v skladu z navodili za vrednotenje. Poizvedbe bodo na šolah potekale tri dni,« pojasnjujejo. Dostop do podatkov prek spleta bo mogoč na podlagi enotne matične številke občana (EMŠO) in posebne šifre, ki jo bodo učenci prejeli v šoli.

»Dosežki so dodatna informacija učencem in staršem o tem, kakšno je znanje učencev glede na standarde v učnih načrtih, hkrati pa ponujajo primerljivost izkazanega znanja med učenci šole in v državnem merilu,« je pomen nacionalnega preverjanja znanja pojasnil direktor Darko Zupanc. »Dosežki bodo koristna informacija tudi za šole, da bodo lahko učenci skupaj z učitelji pri predmetih, ki se bodo preverjali, ovrednotili svoje znanje. Analiza, ki jo bo naredil Državni izpitni center skupaj s predmetnimi komisijami, bo pokazala, pri katerih nalogah v posameznih preizkusih znanja so bili učenci še posebej uspešni oziroma katerim vsebinam in učnim ciljem bi bilo treba pri učenju posvečati še dodatno pozornost.«

Kot smo poročali, v izjemnih primerih rezultati veljajo tudi kot kriterij za vpis na srednjo šolo. Upoštevajo se na šolah z omejenim vpisom, ko za zadnje prosto mesto kandidirata dva ali več kandidatov z enakim številom točk, zbranih na podlagi ocen v osnovni šoli. V takšnih primerih se kot dodatni kriterij upoštevajo rezultati, doseženi pri nacionalnem preverjanju znanja. Poznavalci sistema so že večkrat pojasnili, da so tovrstni primeri redki.

Matura do poletja

Na gimnazijah bodo dijaki prvi dan pisali esej iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika. Za ta del izpita je prijavljenih 6551 kandidatov. Esej se naslanja na letošnji tematski sklop Ženska na odru sveta, v okviru katerega so dijaki pri slovenščini obdelali besedila Sofoklesa Antigona, Henrika lbsena Nora (Hiša lutk), Slavka Gruma Dogodek v mestu Gogi in Antigono Dominika Smoleta. Sledi premor. Pisni izpiti iz splošne mature se bodo nadaljevali v soboto, 27. maja, s pisanjem preizkusa iz angleščine. Drugi del pisnega izpita iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika bodo dijaki pisali 29. maja, pisni izpiti iz tujih jezikov pa bodo potekali še 6., 8., 12. in 13. junija, so najavili v državnem izpitnem centru. 3. junija bo potekal pisni izpit iz matematike, med 30. majem in 14. junijem bodo izvajali pisne izpite iz izbirnih predmetov. Ustni maturitetni izpiti bodo na šolah potekali med 12. in 21. junijem. »Z uspehom na letošnjem spomladanskem izpitnem roku splošne mature bodo kandidati seznanjeni v ponedeljek, 10. julija,« je še napovedal direktor Zupanc.

Priporočamo