V prometnih nesrečah se je letos hudo telesno poškodovalo 25 otrok, kar je za 47 odstotkov več otrok kot lani ob istem času, zato želi Agencija za varnost prometa voznike in druge udeležence v prometu spomniti na pomembnost njihove vloge pri zagotavljanju varnosti otrok na poti v šolo. Otroci so v prometu namreč slabše vidni, prav tako težko predvidijo nevarne situacije. »Le z odgovorno in strpno udeležbo v prometu otrokom lahko zagotavljamo varnost na njihovih poteh,« menijo na agenciji.

Otroci pozneje opazijo vozila in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce.

Pred novim šolskim letom

Policisti bodo v tem tednu pregledali prometno signalizacijo na cestnih povezavah v bližini šol in na šolskih poteh in v primeru nepravilnosti o tem obvestili vzdrževalce cest. V prvih šolskih dneh bodo obiskali tudi nekatere osnovne šole skupaj z ravnatelji ter mentorji prometne vzgoje na roditeljskih sestankih starše prvošolčkov seznanili z nevarnostmi cestnega prometa.

Na mestih, kjer je varnost otrok lahko ogrožena, bodo izvajali varovanje otrok na šolskih poteh.

Priporočamo