Francija bo drugič v zgodovini gostila paralimpijske igre. Na letošnjih športnih igrah, ki bodo potekale med 28. avgustom in 8. septembrom, bo na sporedu 549 dogodkov v 22 športnih panogah. Močna bo tudi slovenska delegacija, saj bo vodja odprave Boro Štrumbelj v Pariz odpotoval s štirinajstimi parašportniki in parašportnicami.

Še nekaj treningov pred odhodom

Z ostrim pogledom in mirno roko proti Parizu in paralimpijskim igram pogleduje parastrelec Franček Gorazd Tiršek. Iz Gornjega Grada, kjer živi, odhaja na svoje četrte paralimpijske igre. V preteklosti je osvojil že štiri kolajne, trikrat je bil srebrn (z zračno puško stoje v letih 2012, 2016 in 2021) in enkrat bronast (zračna puška leže leta 2021). Nani, kot mu pravijo bližnji in prijatelji, je letos poleti tekmoval na evropskem prvenstvu, na zadnji pregledni mednarodni tekmi v Novem Sadu se je izkazal z dvema rezultatoma, ki sta ga popeljala na stopničke: zračna puška stoje (2. mesto) in zračna puška leže (3. mesto). »Nekaj treningov bova opravila skupaj, nekaj jih bo Nani naredil sam. Posvetila se bova predvsem zbranosti, mirnosti, pozitivnim občutkom in dobrim rezultatom,« je o tem, kako bodo potekale še zadnje priprave, povedala njegova trenerka Andreja Gorjup.

Reprezentanca odbojke sede F ZSIS

Reprezentanco odbojke sede sestavljajo Jana Ferjan, Lena Gabršček, Bogomira Jakin, Barbara Kocmur, Saša Kotnik Hren, Suzana Ocepek, Vesna Pogačar, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik in Danica Gošnak. Foto: Sportida

Slovenija bo imela v Parizu vnovič predstavnika v paralokostrelstvu. Leta 2021 je v Tokiu že tekmoval Dejan Fabčič (iz Hrašč v občini Vipava). Letos se mu je z lani potrjeno normo na svetovnem prvenstvu pridružila še v Kamniku rojena Živa Lavrinc, ki pa z družino živi v Švici. Oba sta v zadnjem letu že opozorila nase, tudi s tretjim mestom na tekmah svetovnega pokala. V francosko prestolnico potuje tudi ekipa odbojkaric, ki jih vodi trener Simon Božič. »Treniramo v Braslovčah, hvaležni smo ukrajinski reprezentanci, ki je prišla v Slovenijo, da je naš partner pri treningih,« je pojasni selektor Božič. »Spomnim se, da si še deset let nazaj ekipi Ukrajine in Slovenije še rok nista mogli stisniti. Med ekipama je vladalo neko čudno rivalstvo, lahko rečem, da smo se grdo gledali. Nihče ni točno vedel, zakaj. Potem pa se je začel proces naturalizacije Valentine Brik, ki je prej igrala za Ukrajino.«

Henrik Plank

Za paraatleta Henrika Planka bodo to že četrte paralimpijske igre. F Sportida

Za Šentjurčana Henrika Planka bodo to že četrte paralimpijske igre. Našo državo bo paraatlet zastopal v metu diska. Kandidat za odhod na paralimpijske igre je bil tudi slepi tekač Robi Kogovšek, a je Plank dosegel več točk, kar je bilo merilo pri dodelitvi kvote za Pariz. Heno, kot ga kličejo, pili zadnje detajle pod taktirko trenerja Luke Cmoka. »Do paralimpijskih iger se bova pripravljala tako kot pred drugimi velikimi tekmami v preteklosti; večinoma doma, da še malo izpilimo tehniko. Upam, da se vročina malo poleže, da bo vreme bolj podobno pariškemu, da se pripravimo še na to,« še dodaja trener Luka Cmok. 

Priporočamo