Danes bo Danijel Levičar začel službo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. To bo že enajsti državni sekretar v kabinetu premierja Roberta Goloba. Zadnja štiri leta je bil Levičar, po novem državni funkcionar, poslovni direktor družbe Gen energija. Fizik in magister menedžmenta, ki je bil pred desetimi leti vodja direktorata za energijo na takratnem ministrstvu za infrastrukturo, je že na dosedanjem delovnem mestu sodeloval pri pripravi projekta JEK 2, in to bo počel tudi pri Golobu.

Z Levičarjevim prihodom v kabinetu že 24 zaposlenih

Kakor koli, premierjev kabinet po malo več kot letu mandata vlade vsaj po številu državnih sekretarjev precej prehiteva predhodnika v premierski pisarni. Pri čemer ima Golobova vlada po spremembi zakona tudi rekordno število ministrstev. V premierjevem kabinetu niso odgovorili na vprašanje, zakaj premier za vodenje vlade v svojem kabinetu potrebuje tolikšno ekipo državnih sekretarjev – ki v kabinetu niti niso edini zaposleni. Ali torej ministrski zbor toliko tega ne pokrije. Zgolj citirali so zakon o vladi, po katerem lahko vlada na predlog predsednika imenuje državno sekretarko ali državnega sekretarja, ki mu pomaga v okviru danih pooblastil.

Število državnih sekretarjev v kabinetu ni omejeno, ne sme pa presegati števila dovoljenih zaposlitev, to v primeru kabineta predsednika vlade pomeni 28 zaposlitev. Z Levičarjevim prihodom bo v kabinetu predsednika vlade vseh zaposlenih 24. Kabinet opravlja usklajevalne, organizacijske, strokovne in administrativne naloge za predsednika vlade. Bruto plače premierja in državnih sekretarjev mesečno znesejo okoli 61.000 evrov. Ta podatek je iz junija letos in še ni vključeval najnovejše kabinetne okrepitve.

O nasledniku Benedejčiča še nič

Komu se torej Levičar s četrtkom pridružuje? Šefinja premierjevega kabineta v rangu državne sekretarke je Petra Škofic. Dr. Andrej Benedejčič je premierjev državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost in ni še znano, kdo ga bo nadomestil, potem ko se bo kmalu vrnil v diplomacijo. Dr. Anton Grizold je državni sekretar za obrambne zadeve ter zadeve varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, nekdanja poslanka Maša Kociper je državna sekretarka za odnose z državnim zborom, Igor Mally je državni sekretar za evropske zadeve, Maksimiljana Polak državna sekretarka za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud, Nataša Sax je državna sekretarka za medgeneracijski dialog in stanovanjsko politiko, bivša muzealka dr. Kaja Širok je v kabinetu predsednika vlade državna sekretarka za kulturo, Vojko Volk je državni sekretar za mednarodne zadeve, Melita Župevc pa državna sekretarka za strateško komuniciranje.

Priporočamo