»Upam, da ste se spočili po napornem dnevu,« je poslance v državnem zboru včeraj ob začetku nadaljevanja redne seje pozdravila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. S tem je merila na sredin večerni zaplet pri glasovanju o dopolnilu k zakonu o izvrševanju poračuna. Potem ko je bil s 34 glasovi za in 28 proti potrjen amandma SDS in NSi, po katerem bi se socialni transferji še naprej polno usklajevali z inflacijo, ne pa v višini 70 odstotkov, kot predlaga vlada, je več poslancev Gibanja Svoboda protestiralo. Trdili so, da so glasovali proti, a da so bili v sistemu navzlic temu zabeleženi kot odsotni oziroma vzdržani.

Zaplet je presenetil tudi predsednico DZ, ki je sprva avtomatično razglasila, da je amandma padel. V vroči debati je poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj kot enega od možnih vzrokov za nepravilno delovanje glasovalnih naprav naštel – kot se je izrazil – vpliv kozmičnega dežja. Zaradi zapleta je bila seja nato večkrat prekinjena, vmes so preverili glasovalne naprave, pri čemer napake niso potrdili, nadaljevanje seje pa je bilo naposled preloženo na četrtek. In sicer z zahtevo, da se v tem času opravi forenzična preiskava dogajanja. Iz državnega zbora so nato v četrtek dopoldne potrdili tehnično napako.

Po posvetu vodij poslanskih skupin je pred novinarje stopila predsednica državnega zbora. »Včeraj so bile pri glasovanju zaznane določene nepravilnosti, in sicer naj bi prišlo do tehnične napake v komuniciranju med glasovalno napravo in programsko opremo te iste glasovalne naprave, to je tistim, kar se prikaže na ekranu,« je povedala Klakočar-Zupančičeva. Gre za neljubi dogodek, ki si ga nihče ne želi, a je tehnika včasih neodvisna od človeškega faktorja, je še pristavila. »Možno je, da je dejansko prišlo do odstopanj, zadeva se preučuje in predvidevam, da bo vsaj delno poročilo znano kmalu,« pa je včeraj povedala generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar. Glasovalni razplet torej ostaja nerazrešen, seja pa se bo po četrtkovi časovnici nadaljevala danes.

Včeraj še en zaplet pri glasovanju

Poslanci so sicer včeraj svoje delo nadaljevali s tajnim glasovanjem o članih državnotožilskega sveta, pri čemer se je pri imenovanju članov komisije za tajne volitve znova zapletlo ravno pri glasovanju. Ker se je še ugotavljala ustreznost delovanja glasovalnih naprav, so poslanci glasovali z dvigom rok. Potem ko so ugotovili, da je navzočih 77 poslank in poslancev, so pri drugem štetju glasov o sestavi volilne komisije ugotovili, da je v državnem zboru prisotnih 78 poslancev. Kljub še enemu zapletu so poslanci vendarle uspešno izvolili nove člane državnotožilskega sveta.

Ob robu tehničnega zapleta pri glasovanju o socialnih transferjih je sicer več naših sogovornikov dejalo, da ne razumejo, kako vlada ob vseh kritikah znotraj proračuna, ki prihodnje leto na odhodkovni strani tehta 16,2 milijarde evrov, ni našla dodatnih 18 milijonov evrov, kolikor tehta amandma SDS in NSi. Še več: vlada, ki je proračun za prihodnji dve leti prevetrila in sestavljala v luči poplav, je prvotno predlagala celo, da se socialni transferji v prihodnjem letu z inflacijo sploh ne bi usklajevali, a je nato popustila kritikam dela javnosti in tudi dela koalicije, zlasti Levice, ter pristala na omenjeno uskladitev v višini 70 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od lanskega decembra do decembra letos.

Proti odločitvi vlade glede socialnih transferjev je sicer prejšnji teden protestiralo več nevladnih, humanitarnih in sindikalnih organizacij. Slovenska karitas, Rdeči križ Slovenije, Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, Študentska organizacija Slovenije, Inštitut 8. marec in številne druge organizacije so vlado in poslance pozvali, naj se socialni prejemki družin, dijakov in študentov prihodnje leto v celoti uskladijo z draginjo, saj da prebivalci Slovenije zaradi naraščanja stroškov čedalje težje preživijo. »V taki situaciji je napoved socialnih rezov z neusklajevanjem socialnih prejemkov, kot so otroški dodatki, državne in Zoisove štipendije za dijake in študente, denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, subvencije najemnin, subvencije vrtcev in šolskih kosil, popolnoma nerazumljiva,« so oponesli vladi. V pozivu so še spomnili, da se je leta 2020 na nepravičen način spremenil zakon o davku na motorna vozila, ki je znižal davek za lastnike novejših in luksuznih vozil, za tiste, ki kupujejo starejša rabljena vozila nižjega cenovnega razreda, pa se je davek zvišal. V proračun se je samo leta 2021, v prvem letu uporabe tega zakona, steklo za 29 milijonov evrov manj denarja kot leto pred tem, so izpostavili.

Ne glede na tehnične napake je sicer očitno, da pri vprašanju socialnih transferjev znotraj koalicije niso bili usklajeni. Kljub dogovoru na vladni ravni je poslanec Levice Miha Kordiš že pred glasovanjem napovedal podporo dopolnilu opozicije in nato obljubo tudi izpolnil. »Polno uskladitev štipendij, dodatkov za upokojence, socialnih pomoči in ostalega z draginjo moramo ubraniti,« je med drugim zapisal na facebooku. Poleg Kordiša je dopolnilo opozicije podprla tudi poslanka Mojca Šetinc Pašek, ki so jo v Svobodi nedavno izključili iz stranke. Svojo odločitev je zagovarjala rekoč, da se ji zdi nepojmljivo privarčevati 18 milijonov evrov na ramenih najšibkejših. Da se je glasovanja namerno vzdržala, pa je v sredo kot edina v koaliciji priznala poslanka Levice Nataša Sukič, ki prav tako meni, da je nedopustno posegati v socialne transferje in na ta način izravnavati proračun. Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je sicer zatem razodel, da so se v poslanski skupini dogovorili, da ne bodo glasovali o dopolnilu.

 

 

 

 

Priporočamo