V Delavski svetovalnici so prejšnji teden z javnim pismom opozorili na nevzdržne razmere na Upravni enoti (UE) Ljubljana. Upravno enoto množično zapuščajo zaposleni, ki so podplačani in preobremenjeni. Opozorili so, da zaradi tega nastajajo velike zamude, predvsem na oddelku za tujce. Ti morajo na vročitev dovoljenja za prebivanje čakati skoraj mesec dni, tudi 45 dni pa traja, da na upravni enoti začnejo obravnavati novo vlogo ali podaljšajo dovoljenja. To so v javnem pismu sporočili načelnici UE Ljubljana Andreji Erjavec in Klemnu Boštjančiču, ministru za finance, ki začasno opravlja tudi funkcijo ministra za javno upravo. Oba so pozvali, naj bodisi takoj ukrepata bodisi nemudoma odstopita. »K odstopu ju nismo pozvali zato, ker ne bi želeli biti konstruktivni, ampak ker se absurdi delovanja upravne enote samo stopnjujejo, rešitve pa ni videti. Včasih je bil problematičen samo oddelek za tujce, zdaj pa je problematična tudi glavna pisarna,« je pojasnila Barbara Krampač iz Delavske svetovalnice, ki je še opozorila, da je v zadnjih štirih letih oddelek za tujce zapustilo 30 zaposlenih. »Država je do teh zaposlenih izjemno mačehovska in to se pozna tudi na ravni storitve,« je dejala.

Zaostanke zmanjšujejo

Načelnica UE Ljubljana Andreja Erjavec je Delavski svetovalnici odgovorila na javno pismo. Priznala je, da se soočajo z »neobvladljivim« številom vlog, zlasti tistih, ki zadevajo tujce. »Konec lanskega leta je imela UE Ljubljana 17.882 zaostankov na področju tujcev, konec letošnjega septembra jih je bilo 10.714,« je sporočila načelnica, ki je na položaju od januarja letos, in dodala, da si prizadevajo zmanjšati zaostanke z nadurami tudi ob sobotah. Uradniki so po oceni načelnice preobremenjeni. Posledično jemljejo bolniški dopust ali pa dajo odpoved. Opozorila je tudi, da uradniki delajo za plačo, nižjo od minimalne, zato je težko privabiti nove sodelavce in obdržati stare. Slobodan Vuk, predsednik sindikata delavcev, zaposlenih na UE Ljubljana Bežigrad, nam je povedal, da je bilo leta 2010 na UE Ljubljana 349 zaposlenih, trenutno pa jih je 280. Zaposleni so po oceni sindikata v povprečju stari okoli 47 let. Vuk je še dodal, da imajo ob manjšem številu zaposlenih ti čedalje večje število zadolžitev in uporabnikov, kar neizbežno vodi v zaostanke.

Podedovani problemi

Dragan Stanković, referent na oddelku za tujce in predstavnik Sindikata delavcev UE Ljubljana, nam je povedal, da se strinja z oceno Delavske svetovalnice, da so razmere na upravni enoti nevzdržne tako za zaposlene kot za uporabnike, a opozarja, da so glavna težava prenizke plače. »Na upravnih enotah imamo tako nizke plače, da smo nekonkurenčni tako zasebnemu sektorju kot drugim delom javne in državne uprave. Ljudje odhajajo zaradi slabih plač in neustrezne sistematizacije. To je to. Lahko se pogovarjamo o reorganizaciji dela, ampak srž problema so prenizke plače. Država to ve, a še vedno pričakuje, da bomo delali na etični pogon. Tako ne bo šlo več dolgo.« Glede poziva k odstopu pa je sporočil, da je glavnina zaostankov nastala pod prejšnjim načelnikom Bojanom Babičem, ki je bil razrešen avgusta lani. »V njegovem mandatu so se zaostanki enormno povečali. Takrat je odšlo tudi veliko svetovalcev, manjše število zaposlenih ob povečanem številu vlog pa neizbežno vodi v zaostanke. Kar zadeva ministra, imamo trenutno začasnega. Vlada bi morala nemudoma najti osebo, ki pozna razmere na upravnih enotah in se bo lahko kompetentno lotila problema.« 

Priporočamo