Pogoji za izvedbo seje DZ, na kateri bi sprožili parlamentarno preiskavo na zahtevo opozicijskih SDS in NSi, niso izpolnjeni, je ponovila Urška Klakočar Zupančič. Kot pravi, ima zahteva za preiskavo takšne nepravilnosti, da jo je nujno treba popraviti.

Jelka Godec iz SDS ji je zato očitala, da nadaljuje z lomastenjem po ustavi in poslovniku DZ, predsednik stranke Janša pa je ocenil, da je ravnanje Klakočar Zupančič zrelo za kazensko ovadbo.

Klakočar Zupančič odgovarja, da se ovadbe ne boji, in stranko SDS pozvala, naj »izkoristijo pravna sredstva, za katera menijo, da jih imajo na voljo.« Hkrati jih je opozorila tudi na dejstvo, da je tudi kriva ovadba kaznivo dejanje. »Prvak SDS ima dovolj dela s svojimi lastnimi kazenskimi ovadbami, naj se z njimi ukvarja,« je še dodala.

Izredna seja DZ, ki jo zahteva poslanska skupina SDS, bo skladno s poslovnikom in predvsem tudi ustavo sklicana, ko bodo zanjo izpolnjeni pogoji, pa Klakočar Zupančič odgovarja opoziciji glede vsebinskih razlogov za ne-sklic seje. Pri tem je navajala mnenje Zakonodajno-pravne službe DZ, v katerem med drugim opozarjajo na nejasno in nedoločno opredelitev javnega interesa pri tem, kar naj bi se v preiskavi ugotavljalo. Poleg tega bi se takšna preiskava vsebinsko delno prekrivala z že ustanovljeno in delujočo preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda, ki jo sicer vodi poslanec Gibanja Svoboda.

»Velik vik in krik se dela zaradi tega, ni pa to popolnoma nič novega, to je ustaljena parlamentarna praksa. Eden od ključnih ustvarjalcev takšne prakse je bil po mnenju SDS najboljši predsednik državnega zbora France Cukjati, ki je kar štirikrat vrnil zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave predlagateljev v dopolnitev,« je spomnila.

Poslanci opozicijskih SDS in NSi so zahtevo za začetek nove parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju in oceni dejanskega stanja zaradi ogrožanja energetske neodvisnosti Slovenije, vložili sredi julija. Kot so pojasnili, želijo pod drobnogled vzeti delovanje energetskih podjetij v državni lasti v zadnjih desetih letih.

Med drugim jih zanima, ali so podjetja v slovenski energetiki poslovala v skladu s predpisi in načeli transparentnosti ter ali je prišlo do izigravanja pri denarni in plačni politiki organov vodenja in nadzora podjetij. Razjasniti želijo tudi vlogo vlade, DZ, Slovenskega državnega holdinga in Agencije za energijo pri sprejemanju odločitev v povezavi s poslovanjem v energetskih podjetjih v državni lasti ter ugotoviti, ali so energetska podjetja v posredni ali neposredni državni lasti neposredno ali posredno financirala politične stranke.

Skupina poslancev SDS s prvopodpisano vodjo poslanske skupine Jelko Godec je nato prejšnjo sredo vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi poslanci obravnavali akt o odreditvi omenjene parlamentarne preiskave, ki pa je bila s strani predsednice DZ torej zavrnjena. 

Priporočamo