Konferenca in pomen vključevanja vzgoje in izobraževanja za podnebno pravičnost v šolske kurikulume v času podnebne krize bo potekala v četrtek, 26. septembra, in soboto, 27. septembra, na sedežu Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem v Kopru. 

Rdeča nit konference o ekosocialnem izobraževanju je »Izobraževanje in vzgoja za podnebno pravičnost«. Vzgoja in izobraževanje za podnebno pravičnost sta ključna stebra v boju proti podnebnim spremembam in zagotavljanju trajnostne prihodnosti za vse. Ta pristop k izobraževanju poleg razumevanja posledic podnebnih sprememb spodbuja kritično razmišljanje, ukrepanje in solidarnost.

Prvi dan bo konferenca gostila dva mednarodno priznana strokovnjaka. Dr. Daniel Christian Wahl in Dr. Mirela Sertić Perić bosta predavala o bioregionalni regeneraciji kot orodje in pot do podnebne pravičnosti ter o raziskovanju izobraževanja za trajnostni razvoj. Poleg njiju bodo prvi dan del programa tudi učiteljice, ki bodo v delu programa, ki se imenuje "Darila", delile svoje znanje, projekte in izkušnje s področja izobraževanja za trajnost in podnebje. 

Drugi dan konference, ki bo potekal v živo na Pedagoški fakulteti UP, se bosta pridružila dva slovenska strokovnjaka, izr. prof. dr. Tomaž Grušovnik in Dejan Meh Savić, doktor filozofije in okoljevarstvenik. Konferenca bo vključevala tudi okroglo mizo, ki bo naslovila temo »vključevanje trajnosti in podnebne pismenosti v izobraževalni sistem«. Med gosti okrogle mize bo tudi Aleš Ojsteršek, Vodja sektorja za razvoj izobraževanja, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje. Poleg predavanj in okrogle mize pa bo konferenca gostila tudi šest delavnic na temo "Vzgoje in izobraževanje za podnebno pravičnost", ki jih bodo vodili domači strokovnjaki.

Mednarodna konferenca o ekosocialnem izobraževanju je del projekta Učilnica za življenje, ki ga financira EUKI – Program financiranja projektov varstva podnebja v Evropi.

 

 

 

Priporočamo