»Prva soočenja so bila še najbolj podobna pripravljalnim tekmam pred začetkom sezone – kjer načeloma prevladuje kaos, kjer so tako dobre kot slabe poteze hitro precenjene,« uvodna srečanja političnih prvakov ocenjuje politični komentator Tadej Troha. Politiki so lomili kopja tako na najbolj aktualnih temah, kot je vojna v Ukrajini, kot klasičnih, kakršna je reforma javnega zdravstva, teden pa je še najbolj zaznamovala poteza vodstva RTV, da med parlamentarne stranke vključi Našo deželo. Ker so na nacionalki priložnost dali izbranki SDS Aleksandri Pivec, ne pa tudi Gibanju Svoboda, je prvak stranke Robert Golob napovedal bojkot nacionalke.

Kadrovalo se je,
skesal pa se je Podobnik

Čeprav Marjan Podobnik, ki je na prvem soočenju na RTVS kot prvak SLS zastopal Povežimo Slovenijo, na volitvah sploh ne kandidira, bo v spominu ostalo njegovo priznanje glede političnega imenovanja v Telekomu. Tudi predsednica SD Tanja Fajon, ki je v odločnem nastopu slikala izkušnje z evropskega političnega parketa, je presenetila, ko je dejala, da ima njena stranka »težak nahrbtnik«, a da si želi delati drugače in ljudem povrniti zaupanje. »Če pustimo to vlado na oblasti, nam Putinova Rusija kaže prihodnost – oligarhijo, zbrano okoli neke politične klike, kjer bodo na veliki nogi živeli kriminalci, kot je Rok Snežič, ki je bil na neki točki po mojih informacijah vpleten v kadrovanje NPU,« pa je s prvim citatom prvega dejanja vladi pri kadrovanju oponesel koordinator Levice Luka Mesec.

Dvojni davčni doktor Snežič, ki živi ob skromni mesečni plači, vozi maseratija, ima v DZ slab spomin, ob avtocesti pa postavlja veleplakate s fotografijo poslanca Levice Mihe Kordiša, bo očitno moral razmisliti o zamenjavi slike, Romana Tomc, ki je samozavestno izpolnjevala kvoto SDS, pa na očitke ni želela odgovarjati, saj da ni nikogaršnji odvetnik. Je pa zato veliko superlativov našla ob obsodbah Janševega soliranja v zvezi z vojno v Ukrajini, s čimer premier odvrača od zanj neugodne notranjepolitične situacije. Tomčeva je kratko malo ocenila, da je naša politika v svetu zelo cenjena. »Tomčeva je imela v odgovorih cilj povzdigniti lik in delo Janeza Janše ter SDS,« njen nastop ocenjuje politični komentator Marinko Banjac.

Janša namesto
na soočenje v Zagreb

Četrtku je sledil ponedeljek, ki sta ga zaznamovala dva dogodka. Najprej je odjeknila novica o pravni telovadbi, da je Naša dežela Aleksandre Pivec po logiki nasledstva stranke DeSUS parlamentarna stranka. Zvečer pa je sledila prva epizoda na komercialnem Pop TV, ki je ob političnih zlorabah vodstva RTVS izkoristil priložnost, ko je v studio, okrašen v barvah slovenske zastave, povabil osem predsednikov strank, ki jim javnomnenjske ankete kažejo najbolje. Na gledanosti se je to seveda poznalo, volilce pa je najbolj zanimalo, ali se bosta v oddaji iz oči v oči prvič soočila Janša in Golob.

Podobno kot sodišča in poštarji s(m)o nanj čakali zaman, saj je Janša odhitel na državniški obisk v Zagreb. Da je stisnil rep med noge in da do volitev vseeno upa na soočenje z njim, smo slišali od Goloba. Minister Aleš Hojs, ki je Janšo nadomeščal, pa je voditeljema Ediju Pucerju in Darji Zgonc uvodoma oponesel, češ energetska oskrba je bolj pomembna od vaše televizije. Ta mu je uspela, nasmejali so se, od zadovoljstva se je nasmejal tudi samemu sebi, sicer pa je bil to klasični Hojs, ki se je nekoč »zmotil«, da je Ljubljana v špici z okuženostjo, tokrat pa je za nekaj tisočakov »kiksnil« pri številkah o lastni plači. »Na Pop TV je imel Hojs tako kot običajno vlogo metalca besednih granat,« o napadih na Goloba, ki ga je Hojs večkrat označil za elektrooligarha, pove Banjac.

Protest Alenke Bratušek

Da je s tem nagovoril zvesto volilno bazo, potrjuje anketa agencije Ninamedia, ki je preverjala prepričljivost nastopov na Pop TV. Z 10,2 odstotka je Hojs zasedel drugo mesto, 38,3 odstotka vprašanih pa je kot najbolj prepričljivega ocenilo Goloba, ki je v nastopu z jedrnatimi, strukturiranimi odgovori po točkah znal apelirati tako na čustva kot razum. »Človek, ki je v stiski, je človek,« je zavzel svoje stališče do beguncev, medtem ko se je koalicijska stran zapletala v diskriminatorno razlikovanje ukrajinskih in drugih beguncev. Po preverjanju Ninamedie jima je sledil Mesec, ki je zbrane še drugič prestrelil z izjavo, da je politika postala resničnostni šov in »da trenutno gledamo zgolj to, kako bi se rada vlada prikazala, kako rešuje svet, medtem ko ni znala rešiti Slovenije«. Njegove besede je nehote potrdil predsednik NSi Matej Tonin, ki je ob soočenju s podatkom, da je Slovenija pri spopadu s covidom-19 v svetu zasedla nezavidljivo 23. mesto, neposrečeno izdavil »maksimalno smo se trudili za vse«.

»Za boljšo orientacijo o stališčih in kadrovskem potencialu posameznih strank priporočam soočenja domnevnih drugoligašev,« nenavdušujoč prvi teden podčrta Troha, pri čemer kot dogodek tedna označi potezo vodstva RTVS, da med parlamentarne stranke vključi Našo deželo. Banjac v zvezi s tem opozori na napad na SAB. »Mašinerija SDS je očitno dobila navodila, da se poleg standardnih tarč posebej intenzivno loti te stranke, saj se zdi, da je na robu parlamentarnega praga in ima precej volatilno volilno bazo.« Dodaja, da je v tem kontekstu treba brati izjavo predsednika programskega sveta RTV Petra Gregorčiča o njegovi želji, da SAB ne pride v državni zbor. »Se pa to pozna tudi na nastopih Alenke Bratušek, ki je v zadnjem četrtkovem nastopu te napade upravičeno kritizirala, a se je vanjo vidno naselila nervoza, ko je vsebinsko odgovarjala,« sklene Banjac.

Priporočamo