Kazenska sodnica Maja Manček Šporin, ki ji je bil dodeljen kazenski spis v zvezi z obtožbo, ki jo je tožilstvo pred desetimi leti spisalo zoper tri celjske zdravnike, in sicer Branka Breznikarja, Zlatana Tkalca in Jano Pečovnik, vsi trije so specialisti splošne kirurgije, tudi v četrtek ni mogla izpeljati predobravnavnega naroka, na katerega sta bila sicer vabljena le zdravnik Zlatan Tkalec in njegova zagovornica, odvetnica Alenka Pečnik. Slednja je sodišču poslala opravičilo, da je na bolniškem dopustu, Tkalca pa na sodišče ni bilo, niti ni opravičil svojega izostanka. Kot je pojasnila sodnica, bi bila prisotnost vsaj odvetnice Pečnikove obvezna, da bi se lahko izrekla o sestavi senata v nadaljevanju poteka kazenske obravnave. Breznikar in Tkalec sta namreč že pred tem sodišču poslala vsak svoj ugovor. Trojici bi zato načeloma moral soditi senat, a to ni nujno. Če se bodo vsi strinjali, bi jim lahko sodila tudi sodnica posameznica, s čimer bi postopek stekel hitreje.

Pacient je umrl zaradi sepse

Spomnimo, da je na sodišče, in to že pred šestimi leti, prišla le Pečovnikova in na takratnem predobravnavnem naroku pred sodnico Ingrid Lešnik krivdo za malomarno zdravljenje zavrnila z besedama: »Nisem kriva.« Zoper njo in njena kolega Breznikarja in Tkalca je tožilstvo obtožnico spisalo pred desetimi leti, v njej pa jim je očitalo malomarno zdravljenje, ker naj bi ravnali v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke ter tako povzročili, da se je 35-letnemu Velenjčanu Dejanu Mrkonjiću stanje po operaciji leta 2010 tako poslabšalo, da je umrl. Mrkonjića so v bolnišnico sprejeli zaradi zapore črevesja. Prvi ga je operiral Breznikar, zatem je bil premeščen na oddelek splošne in abdominalne kirurgije, kjer sta bila njegova sobna zdravnika Tkalec in Pečovnikova. A po operaciji je prišlo do hudih zapletov, na koncu pa je bila za Mrkonjića usodna zastrupitev oziroma sepsa.

Obtožnica pravnomočna
že deset let

Sum, da je šlo v tem primeru za malomarno zdravljenje, se je potrdil, ko je tožilstvo leta 2013 vložilo obtožnico zoper vse tri omenjene, ki je postala pravnomočna. Tkalec in Breznikar sta z ugovorom krivdo avtomatično zavrnila, Pečovnikova je to storila na predobravnavnem naroku. Njen odvetnik Peter Žnidaršič je pred šestimi leti predlagal izločitev že izdelanih izvedenskih mnenj, tudi komisije za fakultetna izvedenska mnenja Univerze v Ljubljani, ter drugih zbranih dokazov in izjav, ki jih je v predkazenskem postopku na tožilstvu podala njegova stranka. Da so predlogi za izločitev neutemeljeni, je ugovarjala takratna tožilka. Po mnenju Žnidaršiča naj bi se namreč pojavil dvom o objektivnosti pri pripravi fakultetnega mnenja, pri katerem je sodeloval Alojz Pleskovič, ta pa je sodeloval tudi pri notranjem nadzoru, ki so ga po smrti pacienta opravili v celjski bolnišnici. »Izjave, ki so jih od obdolžene pridobili organi pregona v času, ko ta še ni imela statusa osumljenke, pa so bile iz spisa tako ali tako že izločene,« je pred šestimi leti pojasnila tožilka. Sodnica Maja Marinček Šporin je četrtkov predobravnavni narok, ki se ga je udeležila le okrožna državna tožilka Gabrijela Omerzu Grešak, preložila na 6. julij. 

Priporočamo