Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki bo 1. julija praznovala šele sedmo obletnico delovanja, je prvega januarja dobila novo dvočlansko poslovodstvo, ki se je takoj lotilo odpuščanja. Odpoved pogodbe o zaposlitvi so za zdaj vročili trem zaposlenim. Uradno iz poslovnih razlogov, nikomur iz krivdnih, toda sodelavci opozarjajo, da so to izpeljali, kot bi imeli opraviti s kriminalci. »Čuden strah je zavladal. Strah, ki ti zleze v kosti,« so nam dejali. SiDG ima 380 zaposlenih, govorice, da jih nameravajo odpustiti še 40 do 50, pa vodstvo odločno zanika.

Zaposleni ob eno
nadzorniško mesto

»Zaradi stalno spreminjajočega se okolja, v katerem se mora delovni proces prilagajati razmeram na trgu, je družba ocenila, da je treba zmanjšati stroške, med katerimi velik delež predstavljajo prav stroški dela. Zaradi optimizacije poslovanja je delodajalec ugotovil, da ni več potrebe po opravljanju določenih del na delovnih mestih znotraj posameznih organizacijskih enot, zato je prenehala potreba po delu treh delavcev,« so nam sporočili iz SiDG. Zaposlene v družbi čudi, ker vodstvo z načrtovanim odpuščanjem ni seznanilo niti sindikata niti sveta delavcev, tudi z odpuščenimi se prej ni pogovorilo.

Položaj delavcev v SiDG v nadzornem svetu družbe bo v prihodnje oslabljen. Slovenski državni holding (SDH), pod okrilje katerega od lanskega novembra sodi tudi državno gozdarsko podjetje, je namreč spremenil statut družbe. Po novem bo imel nadzorni svet šest članov, ne več osem, zaposleni pa bodo imeli v njem dva predstavnika namesto treh. Skrbi jih tudi, kam bodo v prihodnje sploh hodili v službo, saj se šušlja, da bodo sedež SiDG preselili v Ljubljano. Da bo v prestolnici, je bilo predvideno že leta 2016 ob ustanavljanju SiDG. To je pisalo v ustanovnem aktu, objavljenem na spletni strani vlade, a se je potem tik pred zdajci zgodil preobrat. DeSUS, ki je bil član takratne Cerarjeve vlade, je namreč dosegel, da so sedež SiDG na željo njegovega kasnejšega direktorja Zlatka Ficka namesto v Ljubljano umestili v Kočevje.

Bodo Marof prodali ali obnovili?

SiDG vse od ustanovitve domuje v Marofu, nekdanji zgradbi Gozdnega gospodarstva Grča. Ta dotrajani objekt je državno podjetje avgusta 2021, ko ga je vodil Robert Tomazin, odkupilo za slab milijon evrov in načrtovalo njegovo temeljito obnovo. Tomazin je napovedal, da bo Marof že sredi leta 2022 sodoben leseni objekt, ki bo v ponos tako zaposlenim kot tudi Kočevcem in Kočevju, toda obnova se sploh še ni začela. Ni izključeno niti to, da bo novo vodstvo SiDG – od 1. januarja je njegov glavni direktor Marko Matjašič, finančni pa Aleš Kadunc – stavbo prodalo. »Odločitev o obnovi ali prodaji objekta Marof, ki ga je SiDG kupil leta 2021, še ni sprejeta, saj se novo poslovodstvo osredotoča na izboljšanje poslovanja podjetja, na reševanje ključnih poslovnih izzivov in na nujno sanacijo hčerinskega podjetja Snežnik Kočevska Reka. V tej fazi uporabljamo prostore, ki jih ima SiDG že v lasti ali najemu in doslej niso bili vsi optimalno izkoriščeni. V nobenem primeru pa ne načrtujemo selitve vseh zaposlenih, ki delajo v Kočevju, niti v Ljubljano niti kamor koli drugam,« so zagotovili v SiDG.

O morebitni selitvi sedeža v zgradbo Agrotehnike Grude na Tržaško cesto v Ljubljani, za nakup katere naj bi že podpisali pogodbo, so zatrdili, da družba tam nima niti najetih niti kupljenih poslovnih prostorov in da tudi ne načrtuje, da bi jih kupili ali najeli. »Sedež SiDG je določen z aktom o ustanovitvi, ki ga sprejema lastnik na skupščini. V našem primeru skupščino podjetja predstavlja SDH. Ni nam znano, da bi SDH razmišljal o spremembi sedeža družbe, njegove selitve pa ne namerava predlagati niti poslovodstvo SiDG,« zagotavljajo.

Predrag Baković, kočevski poslanec iz vrst Socialnih demokratov, tem zagotovilom ne verjame. Pravi, da ves čas dobiva opozorila, da se bo selitev zgodila, zato o tem sprašuje ministra za finance Klemna Boštjančiča. Na njegovo zadnje pisno poslansko vprašanje v zvezi s tem, ki mu ga je postavil v začetku letošnjega januarja, je minister odgovoril: »Po vedenju ministrstva za finance SDH o morebitni selitvi sedeža družbe ne razmišlja in tudi ni predvidena v predlogu načrta upravljanja za leto 2023, ki sta ga sprejela uprava in nadzorni svet SDH in h kateremu poda soglasje vlada.«

Priporočamo