Že sredi poletja sta oba policijska sindikata – tudi ali pa predvsem v kontekstu prihajajoče plačne reforme javnega sektorja – večkrat opozorila na kadrovske težave v slovenski policiji. Najbolj je odmevalo avgustovsko pismo Policijskega sindikata Slovenije predsedniku vlade, v katerem so mu očitali, da se obrača stran od težav, ki da so več kot resne. Policija po mnenju največjega policijskega sindikata v bližnji prihodnosti morda ne bo več zmogla v zadostni meri zagotavljati varnosti, saj policijske vrste dnevno zapuščajo sodelavci (upokojitve, zaposlitve drugje, nezadovoljstvo zaradi težjega usklajevanja dela in družinskega življenja ...), poleg tega pa je kadrovska zasedenost nekaterih policijskih postaj pod 50 odstotki, ponekod ne zmorejo več zagotavljati niti ene dnevne patrulje, nadure se kopičijo, letno se poškoduje več kot 200 policistov ...

Infografika policija

    

V zadnjih dneh so sindikalisti opozorili še na podatek, da je v letu in pol iz policije odšlo približno 800 oziroma desetina zaposlenih, ter da vodstvo policije kadrovsko stisko za silo krpa z vpoklicem pomožnih policistov.

Prilagodili vstopne pogoje

Statistični pregled zadnjih petih let in pol kaže, da se je preobrat zgodil že lani, ko je prvič po daljšem času policijo zapustilo več zaposlenih, kot se jih je na novo zaposlilo. Večina se jih je sicer upokojila, vendar je zraslo tudi število odpovedi. Kljub temu gre vodstvu policije na roko dejstvo, da se je policiji samo leta 2022 priključilo kar 822 novih zaposlenih, sicer bi kadrovska luknja zazevala še globlje.

Kandidati za policiste imajo po novem med usposabljanjem na voljo daljše časovno obdobje, med katerim lahko izboljšajo svoje fizične sposobnosti.

Sindikalisti kot razlog za odhode pogosto navajajo višino plač v kombinaciji z nevarnostjo policijskega poklica, v preteklosti pa se je že večkrat pokazalo, da na zanimanje za delo v policiji izrazito vplivajo tudi splošne gospodarske razmere (v Sloveniji je brezposelnost trenutno izrazito nizka, potreba po delovni sili pa velika), posebno v okoljih, kjer delujejo večji zaposlovalci iz zasebnega sektorja.

Kot so nas opozorili posamezniki iz policijskih vrst, je zanimanje za policijski poklic trenutno tako nizko, da uspešen preizkus telesnih zmogljivosti niti ni več pogoj za zaposlitev v policiji. Po preverjanju smo ugotovili, da to sicer ne drži povsem, je pa res, da imajo kandidati za policiste po novem med usposabljanjem na voljo daljše časovno obdobje, med katerim lahko izboljšajo svoje fizične sposobnosti. Pred tem kandidati tovrstne druge možnosti niso imeli.

Pomožni policisti v akciji vse od leta 2015

Vodstvo policije se zaradi kadrovske stiske opira tudi na pomožne policiste, kar pa nikakor ni letošnja novost, temveč stalnica zadnjih let. Medtem ko so v preteklosti pomožne policiste vpoklicali le za usposabljanje, so vpoklici pomožnih policistov za operativno delo v praksi zaživeli pred devetimi leti. »Do leta 2015 je policija vpoklicala pomožne policiste samo za potrebe usposabljanj. Konec leta 2015 jih je vpoklicala za potrebe obvladovanja migrantskega vala, v naslednjih letih pa za opravljanje vseh zakonsko opredeljenih nalog policije,« pojasnjujejo na generalni policijski upravi.

Infografika policija

    

Pomožne policiste so najpogosteje vpoklicali leta 2022, ki je bilo še zaznamovano z epidemijo, tudi letos pa bi se do konca leta lahko približali podobnemu številu vpoklicev. Do konca julija so namreč našteli 11.620 vpoklicev, pri čemer en vpoklic pomeni, da je en pomožni policist opravil eno (dnevno) službo.

Po zakonu o organiziranosti in delu v policiji o uporabi pomožne policije za največ 30 dni odloči minister na predlog generalnega direktorja policije, pri vpoklicu za daljše obdobje pa je za to pristojna vlada. Prav to je vlada storila pred dnevi. Aktualni podatki namreč kažejo, da je že več kot polovica pomožnih policistov, ki jih je sicer okoli 800, letos opravila 15 dni službe v policiji, vladni sklep pa je zagotovil, da bodo rezervisti vodstvu policije na voljo do konca leta.

»Policija bo tako v drugi polovici leta pomožne policiste med drugim vključevala v skupne oblike dela na notranjih mejah (mešane patrulje), za obvladovanje kršitev in kriminala na varnostno obremenjenih območjih, delo na območjih večetničnih skupnosti ter obvladovanje večjega števila športnih in drugih večjih prireditev,« napovedujejo v vodstvu policije.

Priporočamo