»Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike.« To je tvit, ki ga je maja 2021 zapisal prvak SDS Janez Janša, takrat tudi aktualni predsednik vlade; tvit se je nanašal na dogajanje na Slovenski tiskovni agenciji v letu 2009. Takrat je namreč Bojan Veselinovič kot direktor STA takratnemu odgovornemu uredniku Borutu Mešku vročil izredno odpoved, ker ni izpolnjeval svojih delovnih obveznosti. Meško je pol leta zatem zaradi hude bolezni umrl. Ker gre po mnenju Veselinoviča za hudo in žaljivo obdolžitev, ki jo je Janša objavil javno in s katero ga je celo obtožil sodelovanja pri umoru Meška, se je Janša znašel na zatožni klopi celjskega sodišča.

Modificirano obtožbo je Janši predstavil pooblaščenec zasebnega tožnika Gorazd Fišer. Janša je v svojem zagovoru pojasnjeval, kako naj bi Veselinovič šikaniral Meška v času hude bolezni in ga slednjič tudi odpustil. »Vsi pri zdravi pameti vemo, da če je nekdo bolan in v tem stanju šikaniran ter vržen na cesto, to najbrž ne prispeva k ozdravitvi, pač pa ravno obratno,« je vsebino zapisa pojasnjeval Janša in dodal, da Veselinoviča ni obtožil umora s sekiro ali nožem. Na vprašanje sodnice, čemu je to tvitnil šele enajst let po smrti Meška, pa je Janša odgovoril, da zato, ker je Veselinovič takrat v vseh javnih nastopih vlado obtoževal, da s STA dela nehumano, ker niso želeli podpisati pogodbe o njenem financiranju. A da so se stvari uredile takoj, ko je Veselinovič STA zapustil, pred tem pa se je eno leto odvijala cela drama. Dejal je tudi, da nikoli ni trdil, da je Meško zbolel zaradi Veselinoviča, pač pa da mu s svojim ravnanjem nikakor ni bil v pomoč. Ko je sodnica Janšo vprašala, ali razpolaga s kakšnim zdravniškim mnenjem, ki bi to potrjevalo, je Janša dejal, da ne, vendar da se je o tem veliko govorilo in tudi pisalo. In da je Meško to, da je bil šikaniran in izpostavljen mobingu, pojasnjeval tudi na novinarski konferenci skupaj s svojimi kolegi.

Najprej odpoved, potem diagnoza

Veselinovič je vsa natolcevanja zavrnil in ponovil, da gre za obtožbe brez realne podlage. »O hudi bolezni Meška v času, ko je še bil zaposlen na STA, niti ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi, do česar je prišlo 3. novembra 2009, kot direktor nisem vedel ničesar. Žal je Meško dobrega pol leta pozneje umrl za rakom, Janša pa mi je v tvitu enajst let pozneje pripisal sodelovanje pri njegovem umoru. In to je bilo eno najbolj gnusobnih dejanj predsednika vlade znotraj več kot 300 dni trajajočega finančnega izčrpavanja STA in boja za njegov obstanek,« je dejal Veselinovič. Sodnica je vmes povedala, da razpolaga z dokumentacijo UKC Ljubljana, da je Meško za diagnozo izvedel decembra istega leta. Veselinovič je znova poudaril, da je bil Meško odpuščen izključno zaradi neizpolnjevanja svojih delovnih obveznosti. S položaja odgovornega urednika pa je bil razrešen s skoraj plebiscitarno, več kot 90-odstotno podporo kolektiva. »Odločno zavračam trditve, da sem ga kot direktor šikaniral. Nasprotno: dal sem mu priložnost, da končno začne opravljati svoje delo. Verjemite, da če bi bil deležen pritiskov, bi zagotovo vložil tožbo, pa je ni,« je še dejal Veselinovič.

Janša in njegov zagovornik sta sodišču predlagala, da zaslišijo več prič, povečini obdolžencu naklonjenih novinarjev. Sodnica je po posvetovanju s članoma senata sprejela sklep, da se pridobi spis delovnega in socialnega sodišča, ki je obravnavalo odpoved Meškovega delovnega razmerja, kot pričo pa povabi na sodišče Alena Pivka in Uroša Urbanijo, saj sta oba občasno nadomeščala Meška na STA. Prav tako je ugodila predlogu obrambe, da se pogleda videoposnetek novinarske konference, ki so jo pripravili Meško in njegovi kolegi po odpovedi pogodbe o zaposlitvi na STA pred enajstimi leti. Ni pa še sprejela odločitve o zaslišanju drugih predlaganih prič. Sojenje se bo nadaljevalo maja.

Priporočamo