V obeh strankah izrecno ne nasprotujejo njegovi kandidaturi, a bodo z odločitvijo o podpori počakali do njegove predstavitve v DZ.

Vesel je pogovore označil kot konstruktivne in zanimive. Med drugim so govorili o zelenem prehodu, migracijah, socialni politiki, energetski vzdržnosti Evrope in konkurenčnosti.

Prečesali so 15 resorjev, ki bi jih lahko zasedel komisar ali komisarka iz Slovenije. Poslanec SDS Franc Breznik, ki predseduje odboru za zadeve Evropske unije, pred katerim se bo Vesel predstavil jutri, pravi, da si ne delajo utvar, da bi Slovenija dobila enega najmočnejših resorjev, saj te tradicionalno pripadejo ustanovnim članicam EU.

Glede možnosti, da v SDS podprejo Vesela, je dejal, da mu dajejo priložnost, da pa je težko govoriti o primernosti kandidata, ko še ni jasno, kateri resor bi lahko pripadel Sloveniji. »Po vsej verjetnosti kandidat ne more biti nek superman, ki lahko obvlada 27 resorjev, a če bi bili pretirano proti, bi povedali, da nekdo, ki je vodil računsko sodišče nacionalne države ni sposoben vsaj na področju financ ali še na kakšnem drugem resorju,« je ocenil Breznik.

Podobno pravi podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič: »Prav je, da ga najprej poslušamo, da slišimo, kaj bo povedal, pa se potem odločimo.« Pohvalila je Veselovo potezo, da se je srečal z opozicijo in ji prisluhnil: »Ne morem mu očitati česarkoli, posebno pa ne pomanjkanja določenega znanja in kompetenc, recimo na področju financ, je pa zelo pomembno, kakšen resor bo dobil in če se bo na tem resorju znašel.«

Tudi Vesel je poudaril, da ne kandidira za funkcijo, ki bo obvladovala celotno področje EU, zato pričakuje predvsem diskusijo na načelni ravni, ki bo usmerjena v njegovo primernost za funkcijo evropskega komisarja.

Priporočamo