V zapisniku pete seje strateškega sveta za zdravstvo je potek razprave v točki o predlogih za naslednjo sejo ubeseden tako: »Člani strateškega sveta so razpravljali o zapisu na facebook strani vidnega predstavnika mreže Glas ljudstva, iz katerega je mogoče razbrati, da ne želijo sprememb na ZZZS, digitalizacija zdravstva se jim ne zdi potrebna in da nasprotujejo naslavljanju problema korupcije v zdravstvu. Predsednik strateškega sveta je zato povedal, da se mu udeležba predstavnice mreže Glas ljudstva na sejah strateškega sveta ne zdi primerna, čemur nihče od prisotnih na seji ni nasprotoval.«

V strateški svet jo je (po)vabil premier Golob

Predstavnica iniciative Glas ljudstva, ki ji je Brecelj odrekel dobrodošlico, je Katarina Rotar. Zaposlena je v Slovenski filantropiji in se že vrsto let ukvarja s prostovoljnim delom v bolnišnicah. Na seje strateškega sveta jo je vselej povabil kabinet predsednika vlade Roberta Goloba. Zato je bila prisotna že na januarski ustanovitveni seji. Spomnimo: dobra dva tedna prej je Glas ljudstva organiziral stavko pacientov, shoda se je udeležil tudi premier Golob.

»Naše prvotno pričakovanje v mreži je bilo, da bomo imeli polnopravnega predstavnika v strateškem svetu, na kar smo večkrat prejeli odgovor kabineta predsednika vlade, da se bo to udejanjilo v okviru predvidenih širitev članstva,« se spominja Katarina Rotar. Ni edina, ki jo zapisniki strateškega sveta uvrščajo med »ostale prisotne«, na seznamu ji družbo delajo tudi zaposlene v kabinetu predsednika vlade, posamezni poslanci in poslanke ter strokovni sodelavci koalicijskih strank.

Do 23. februarja ni imela občutka, da je v svetu nedobrodošla; še vedno je bila prepričana, da je le vprašanje časa, kdaj ji bo predsednik vlade dodelil status polnopravne članice. Osme točke dnevnega reda tistega četrtkovega večera se spominja drugače, kot je opisana v zapisniku. »Nikakršne razprave ni bilo med člani sveta o facebook zapisu, o njem je govoril zgolj gospod Brecelj,« pravi Katarina Rotar. Njegovega besednega napada ni pričakovala. »Skušala sem mu dopovedati, da avtor domnevno sporne objave sploh ni član Glasu ljudstva in da z zapisom in njegovo vsebino v nobeni obliki nisem osebno povezana.«

Predsednika sveta Erika Breclja ni prepričala. Začel je razpredati o interesnih skupinah, ki naj bi se skrivale za mrežo Glas ljudstva, večkrat se je tudi pohvalil, kako prekaljen borec proti korupciji v zdravstvu je. Nazadnje je naznanil, da Katarina Rotar nikdar ne bo postala članica sveta. Članice in člani niso ugovarjali.

Kabinet vlade Roberta Goloba od takrat ne vabi več predstavnice Glasu ljudstva na seje strateškega sveta za zdravstvo. »Terjali smo pojasnilo, zakaj ne, in prejeli odgovor, da predsednik sveta sestavi seznam vabljenih. In da me utegne ponovno povabiti, odvisno od predvidenih tem na dnevnem redu,« je razložila Dnevniku.

Pred vrata je postavil tudi predstavnika NSi

Kako izključitev Katarine Rotar utemeljuje Brecelj? »Na sejah se zdaj pogovarjamo o financah, o zavarovalništvu, o ZZZS. Te informacije nekatere zelo zanimajo, zato jih ne želimo deliti javno,« je odgovoril. »Drugi razlogi so facebook objave članov Glasu ljudstva, ki imajo drugačne poglede na ZZZS, digitalizacijo, korupcijo, kot jih imamo v svetu. S temi ljudmi se nočem ukvarjati, ker dobro vem, kaj se ti lahko zgodi, če hočeš preusmeriti denarne tokove v korist bolnikov.«

Po njegovih besedah s sej strateškega sveta ni izključil zgolj predstavnice Glasu ljudstva, temveč tudi predstavnika NSi Matjaža Trontlja, ki je sicer član vodstva Vzajemne in ga je v svet prav tako povabil Golobov kabinet. »Ko govorimo o zadevah, ki zanimajo ljudi z denarjem, hočemo delati za zaprtimi vrati,« je Brecelj utemeljil svojo potezo. 

Priporočamo