Z ministrstva za finance so včeraj sporočili, da so prejeli obvestilo o umiku obeh vlog za soglasje k pridobitvi deleža v Športni loteriji in da ministrstvo zato o vlogah ne bo odločalo. »Ministrstvo je zaradi umika vlog ustavilo postopka odločanja o izdaji soglasij za pridobitev deleža v Športni loteriji, d. d.,« so izpostavili.

Postopek prodaje Športne loterije, ki je v zadnjih tednih odmeval v javnosti, je torej vsaj na videz zastal. A kot so nakazali v Smučarski zvezi Slovenije (SZS), ki je ena od prodajalk lastniškega deleža, zgodbe o prodaji podjetja s tem verjetno še ni konec. Ponudnik za odkup njihovega deleža naj bi namreč vlogo umaknil zaradi dopolnitve. »Ponudnik za odkup poslovnega deleža Športne loterije, ki je v lasti Smučarske zveze Slovenije, nas je obvestil, da je pri ministrstvu za finance umaknil prošnjo za soglasje, saj želi vlogo dopolniti,« so sporočili iz SZS.

Zakaj je prišlo do umika druge vloge, uradno še ni znano. Vprašanja o tem, kdo je umaknil drugo vlogo, ali so si premislili kupci ali lastniki in zakaj, smo naslovili tudi na druga dva lastnika, ki imata skupaj s SZS večinski, 57-odstotni delež v Športni loteriji, to sta Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Olimpijski komite Slovenije (OKS), a na naša vprašanja niso odgovorili.

Kritike o negativnih posledicah prodaje

Spomnimo, da naj bi se za nakup monopolista na slovenskem trgu športnih stav zanimal eden največjih spletnih ponudnikov iger na srečo Entain, ki naj bi posel izpeljal skupaj s češkimi družbami Emma Capital, KKCG in češko-slovaško družbo J & T. Drugi interesent naj bi bila romunska igralniška družba Superbet. Prvi ponudnik naj bi lastnikom ponujal okoli 50 do 60 milijonov evrov, drugi pa nekoliko več kot prvi. Poslanci koalicije in opozicije so se na nedavni seji odbora za finance soglasno izrekli proti prodaji Športne loterije, ki je pomemben vir financiranja slovenskega športa in invalidskih organizacij. Med drugim je bilo slišati številna opozorila o tem, da bi lahko prodaja negativno vplivala na financiranje slovenskega športa, vstop mednarodnega igralniškega giganta z agresivno poslovno politiko pa tudi na širšo družbo.

Predstavniki OKS, NZS in SZS so med razlogi za razmislek o prodaji navedli minule poskuse za liberalizacijo trga športnih stav in bojazen, da bi liberalizacija močno oslabila moč Športne loterije. V OKS so ob tem izpostavili, da so se prodaji pripravljeni odreči, če se država zaveže k ohranitvi monopola na trgu športnih stav. Podobno so nakazali v SZS.

V postopek odločanja o prodaji je vključeno tudi ministrstvo za finance, in sicer kot izdajatelj soglasja k nameravanemu poslu. Če ministrstvo odloči, da s prodajo ne soglaša, lastniki svojih deležev ne smejo prodati. Ali bodo podali soglasje k prodaji ali ne, doslej na ministrstvu niso komentirali, saj da informacij o odločanju v konkretnih upravnih postopkih zaradi varovanja morebitnih pravic strank ne morejo razkrivati. 

Priporočamo