Po svetu spomeniki še živečim športnikom, kakršna so postavili denimo Ronaldu ali nedavno olimpijski zmagovalki teka na srednje proge iz Kenije Faith Kipyegon, niso redkost. Resda so slednjega zaradi ostrega negativnega odziva javnosti že po nekaj urah umaknili.

V Ljubljani se to ne bo zgodilo: pobude o postavitvi spomenikov superzvezdnikoma namreč ne bodo ugodili. Iz pristojne občinske komisije so namreč pojasnili, da je pri »obeleževanju pomembnih osebnosti s spominskimi obeležji potrebna določena historična distanca.« Komisija ni obravnavala primerov obeležij živih osebnosti, razen v primeru pisatelja Borisa Pahorja.

Komisija za postavitev javnih spomenikov - obeležij meni, da je pri obeleževanju osebnosti s spominskimi obeležji potrebna določena historična distanca.

»Luka Dončić in Tadej Pogačar sta izjemno pomembna ambasadorja Ljubljane in Slovenije v svetu. Kljub temu pa njune podobe ali podobe kakšnega drugega vrhunskega športnika ni mogoče prosto uporabljati, saj so pravice do uporabe pogosto vezane na pogodbena določila in so pod strogim nadzorom.« Tako pa so na pobudo odgovorili iz Javnega zavoda Turizem Ljubljana. Dodali so še, da uspehe športnikov sicer redno obeležujejo s sprejemi, obenem ima ljubljanski park Tivoli že od leta 2019 košarkarsko igrišče, poimenovano po Goranu Dragiću. Luka Dončić pa je boter prenovljenih igrišč v Savskem naselju.

Priporočamo