Verjetno večina staršev vsako leto ob začetku šolskega leta vsaj ošvrkne šolski koledar. Če ne zaradi drugega, zato, da ugotovijo, kako so tokrat razporejene šolske počitnice in dela prosti dnevi. Predvsem pri mlajših osnovnošolcih, ki jih še ne gre puščati samih doma, je to pomemben podatek.

Koledarja za osnovno in srednjo šolo se po podatkih s spletne strani šolskega ministrstva neznatno razlikujeta, predvsem imajo srednješolci pred državnimi prazniki dan, namenjen proslavi, sicer pa se datumi bolj ali manj prekrivajo.

Ker je 1. september nedelja, se letošnje šolsko delo začenja dan zatem, 2. septembra, konča pa se v torek, 24. junija, ko so na vrsti razdelitev spričeval in pripadajoče ceremonije. Sledi dan državnosti, ki je tudi sicer dela prost dan, formalno pa se šolske počitnice začnejo na popraznični dan, 26. junija. Nekaj prej se bo šolsko leto končalo za devetošolce, ki bodo osnovni šoli pomahali v slovo že v petek, 13. junija.

Informativna dneva za vpis v srednje šole bosta 16. in 17. februarja.

Prve počitnice konec oktobra

Zimske šolske počitnice bodo za učence z območja jugovzhodne Slovenije (razen občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske statistične regije med 17. in 21. februarjem. Teden kasneje, med 24. in 28. februarjem, bodo šli na počitnice učenci z območja gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter iz občin jugovzhodne Slovenije Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel. A že do takrat se bodo učenci in dijaki vsaj malo napočitnikovali. Prve počitnice, jesenske oziroma krompirjeve, jih čakajo že čez osem tednov, med 28. oktobrom in 1. novembrom. Potem čez slaba dva meseca sledijo novoletne počitnice in že omenjene zimske. Kulturni praznik bo tokrat padel na soboto, kar pomeni, da se ne bo odražal na dodatnem prostem šolskem dnevu. Velikonočni ponedeljek bo prihodnje leto 17. aprila, sledijo pa mu še prvomajske počitnice, ki bodo med 27. aprilom in 2. majem.

Obilo priložnosti za počitniško mostogradnjo

Jesenske počitnice bodo prva priložnost za mojstre praznične mostogradnje, za tiste torej, ki si s čim manj dnevi dopusta želijo čim več časa preživeti doma oziroma na počitnicah. Ker 31. oktober (dan reformacije) in 1. november (dan spomina na mrtve), ki sta dela prosta dneva, letos padeta na četrtek in petek, bo mogoče s tremi dnevi dopusta (28., 29. in 30. oktobra) odpočitnikovati kar devet dni: konec tedna pred jesenskimi počitnicami, med počitnicami samimi in še konec tedna po njih.

Šolsko leto 2024/25 se bo začelo v ponedeljek, 2. septembra, in se končalo v torek, 24. junija. Devetošolci ga bodo končali v petek, 13. junija.

Enako naklonjen mostogradnji bo božično-novoletni čas, ko bo za devet prostih dni treba žrtvovati tri dneve dopusta, in sicer petek, 27., in ponedeljek ter torek, 30. in 31. decembra. Za kar enajstdnevne počitnice pa bo treba porabiti še dva dneva dopusta, in sicer ponedeljek in torek, 23. in 24. decembra.

Slika se ponovi v prvomajskem obdobju. 27. april, sicer dela prost dan, bo tokrat v nedeljo, 1. in 2. maj pa bosta v četrtek in petek. A še vedno, s tremi dnevi dopusta (28.–30. aprila) je mogoče sestaviti devet prostih dni.

Priporočamo