Janez Janša se na celjskem sodišču ponovno zagovarja zaradi žaljivega tvita, tokrat uperjenega zoper nekdanjega direktorja STA Bojana Veselinoviča. Kot je v predstavitvi obtožnice zasebnega tožnika Veselinoviča že marca navedel njegov pooblaščenec Gorazd Fišer, se očitki nanašajo na Janšev tvit, objavljen maja 2021, v katerem je takratni predsednik vlade zapisal: »Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike.« Zapis se je nanašal na dogajanje leta 2009, ko je Veselinovič tedanjemu odgovornemu uredniku STA Borutu Mešku vročil izredno odpoved zaposlitve, ta pa je nekaj mesecev pozneje umrl zaradi raka. Veselinovič skuša na sodišču dokazati, da o Meškovi bolezni v času trajanja delovnega razmerja in tudi ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni vedel nič in da je bil odpuščen, ker ni izpolnjeval svojih delovnih obveznosti, za kar je že pred tem prejel tudi opomin. Na drugi strani pa je Janša tudi po današnji večurni obravnavi ponovil, da je ravnanje Veselinoviča izdatno poslabšalo Meškovo hudo bolezen, zaradi katere je maja 2010 umrl.

Šikaniran zaradi politične pripadnosti

Potem ko so pred senatom, ki ga vodi sodnica Leonida Jager, na prejšnji obravnavi že zaslišali Alena Pivka, nekdanjega namestnika odgovornega urednika Meška, ki je povedal, da o tem, da bi bil Meško resno bolan, ni vedel nič, je tokrat na sodišču pričal še drugi takratni Meškov namestnik Uroš Urbanija. Ta je najprej povedal, da je skoraj 15 let čakal, da se ta »primer odpre«. V nadaljevanju pa je podrobno opisoval, kako je potekalo delo na STA, kjer naj bi bil Meško s strani Veselinoviča deležen hudih psihičnih pritiskov, zato je maja 2009 odšel na bolniško. »Tudi v času bolniške sva se srečevala in enkrat mi je omenil, da je imel že pred sedmimi leti raka in da ga zato skrbi, da se mu bo bolezen, zaradi psihičnih pritiskov, ki jih doživlja, ponovila,« je navajal Urbanija. Večji del obravnave je sicer Urbanija namenil razmeram na STA v času, ko je sam vodil Ukom, Veselinovič pa še vedno STA. A je sodnica vse vpletene večkrat prekinila in jih spomnila, da na zatožni klopi ni STA, pač pa Janša zaradi spornega tvita. Urbanija pa je vztrajal, da je bil Meško s strani Veselinoviča deležen šikaniranja zaradi svoje politične pripadnosti. Ko je sodnica Urbaniji predočila dopis, pod katerega so se takrat podpisali vsi uredniki STA, v njem pa opozorili na domnevno neizpolnjevanje obveznosti takratnega odgovornega urednika Meška, Veselinoviča pa zato pozvali k ukrepanju, je Urbanija dejal, da to ni mogel biti razlog za prekinitev delovnega razmerja z njim, saj da bi ga direktor lahko zgolj razrešil z mesta odgovornega urednika.

Večina novinarjev za razrešitev Meška

»Presunjen sem zaradi zlorabe te nesrečne zgodbe, ki se je končala s smrtjo Meška, ki je umrl zaradi raka. Za to njegovo hudo bolezen nisem vedel, ne v času njegove izredne odpovedi ne prej. In na sodišču smo slišali, da je tudi Meško sam za diagnozo izvedel šele decembra 2009, ko je že bil razrešen,« je po obravnavi ponovil Veselinovič. In dodal: »Sodišče ne odloča o tem, ali je bila pred 14 leti odpoved delovnega razmerja in razrešitev Meška, ki jo je podprlo več kot 90 odstotkov novinarjev STA, pravilna ali ne. Odloča se o grobi žalitvi, da sem sodeloval pri njegovem umoru, kar je javno zapisal Janša.« Matoz je danes sicer vztrajal pri že podanih predlogih, med drugim zaslišanju še več prič, kar pa je senat po posvetovanju zavrnil. Je pa ugodil predlogu obrambe, da si ogledajo novinarsko konferenco, ki so jo Meško, Urbanija in Igor Kršinar sklicali oktobra 2009. Ker je Matoz sodišču posredoval povezavo do Dnevnikove spletne strani, na kateri je objavljen zgolj kratek povzetek izjav vpletenih, je senat sklenil, da obravnavo preloži na 28. avgust in si takrat ogleda celoten posnetek. Takrat pa bo zelo verjetno že znano tudi, ali bo sodišče Janšo vnovič obsodilo zaradi žaljivega tvita ali ga oprostilo. 

Priporočamo