Nekdanjega predsednika vlade in prvaka SDS Janeza Janše danes ni bilo na celjsko sodišče, kjer mu sodijo zaradi razžalitve nekdanjega direktorja STA Bojana Veselinoviča. V tvitu, ki ga je, takrat kot predsednik vlade, objavil maja 2021, je zapisal: »Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in za to mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike.« Njegov zapis se je nanašal na dogajanje leta 2009, ko je Veselinovič tedanjemu odgovornemu uredniku na STA Borutu Mešku vročil izredno odpoved zaposlitve, ta pa je nekaj mesecev pozneje umrl zaradi hude bolezni. A Veselinovič je dejal, da o njegovi hudi bolezni v času njegovega delovnega razmerja in ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni vedel ničesar. Veselinovič je zaradi tega zoper Janšo vložil zasebno tožbo. Očitke je Janša na prvi obravnavi na sodišču zavrnil.

Na mednarodni konferenci, ki se še ni začela

Danes, ko bi morali na sodišču zaslišati dve priči, in sicer Uroša Urbanijo in Alena Pivka, Janeza Janše, kot rečeno, na sodišče ni bilo. Urbanija in Pivk sta bila vabljena kot priči, ker sta bila oba v tistem času namestnika pokojnega odgovornega urednika Boruta Meška. Na sodišče je prišel le Janšev zagovornik Franci Matoz, ki je predsednici tričlanskega sodnega senata šele v torek popoldan posredoval opravičilo ter soglasje, da se obravnava opravi brez navzočnosti njegovega klienta. Janša je sodišču sicer poslal zgolj dopis in sodišče obvestil, da ta dan (danes, op. p.) sodeluje na mednarodni konferenci Zveze sredinskih demokratov na Bledu. Sodnica je dogodek preverila in ugotovila, da se ta začne šele jutri, potekal pa bo še v petek. »Poleg tega je bil datum naroka določen že 20. marca, kar pomeni, da je imel obtoženi dovolj časa, da uskladi svoje obveznosti,« je dejala sodnica Leonida Jager.

V nadaljevanju je pojasnila, da je svojo odsotnost »opravičil« tudi Urbanija. Pravzaprav je v njegovem imenu sodišču opravičilo poslal kar generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough, ki je zapisal, da ima Urbanija »neodložljive« obveznosti. Čeprav je Matoz vztrajal, da je bil Janša že zaslišan, da je podal tudi zagovor in zato njegova navzočnost ni potrebna, pa se s tem ni strinjal pooblaščenec zasebnega tožilca Gorazd Fišer. »Dejstvo, da je Janša podal zagovor, še ne pomeni, da se mu lahko sodi v nenavzočnosti,« je dejal. In dodal, da mora o tem, ali so izpolnjeni pogoji za obravnavo, odločiti sodišče. Sodnica je še poudarila, da bi lahko tudi Urbanija svoje delo organiziral tako, da bi prišel na sodišče, saj je vabilo prejel že 21. aprila.

Na sodišče je sicer prišla druga vabljena priča, Alen Pivk, a je sodnica po posvetu s senatom odločila, da pogojev za izvedbo obravnave ni. Dejala je, da je obtoženi Janša izostal zaradi neupravičenih razlogov in da je tudi sporočilo Urbanije bolj pojasnilo kot opravičilo. Zato je narok preložila na 31. maj. 

Priporočamo