V sodbi delovnega sodišča, po kateri mora RTV Slovenija na mesto direktorice Televizije vrniti lani odstavljeno Natalijo Gorščak, je sodišče ugotovilo, da je generalni direktor Andrej Grah Whatmough njeno razrešitev izvedel na nezakonit način. Med drugim je – po Dnevnikovih informacijah – sodišče ugotovilo, da niso utemeljeni očitki generalnega direktorja, da direktorica ni izpolnjevala njegovih navodil, ker ni pripravila »akcijskega načrta« za dvig gledanosti televizije.

Sodna analiza

Sodišče je Nataliji Gorščak in pričam – zaposlenim na TV Slovenija, ki so bivšo direktorico podprli – verjelo, da takšnega načrta ni mogoče pripraviti v tednu dni, sredi poletja, kot je pričakoval generalni direktor. Prav tako niso bili utemeljeni očitki, da je direktorica odgovorna za »neskladno« porabo finančnih sredstev, je še ugotovilo sodišče. Namesto tega je sodišče izpostavilo, da v ozadju razrešitve stoji predhodna zahteva Graha Whatmougha, da direktorica razreši odgovorno urednico Manico Janežič Ambrožič. To so namreč zahtevali nekateri programski svetniki (ki so bili naklonjeni Janševi vladi). Ker direktorica urednice ni hotela razrešiti, je sledil niz povračilnih ukrepov, ki je privedel do odstavitve direktorice.

Generalni direktor je ob razrešitvi sicer navajal, da je izgubil zaupanje v direktorico, a tudi to po mnenju sodišča ni bilo utemeljeno. V sodbi je po naših informacijah izpostavljeno, da je Grah Whatmoug le dobrega pol leta po lanski septembrski razrešitvi letos maja Natalijo Gorščak sam predlagal za direktorico televizije (česar pa niso sprejeli programski svetniki).

Trenutno še ni jasno, ali bo Natalija Gorščak v roku osmih dni, kot je odločilo sodišče, zamenjala sedanjega televizijskega direktorja Uroša Urbanijo, ki je zaradi pritiskov na novinarje izredno nepriljubljen. Vodstvo RTVS je dane sporočilo zgolj, da sodbe še ni prejelo in se zato nanjo ne more odzvati. Sodba tudi še ni pravnomočna – vodstvo se bo nanjo lahko pritožilo na višje sodišče.

Počasnost sojenja

»Generalni direktor Andrej Grah Whatmough je dovolil, da je bila TV Slovenija praktično leto dni brez direktorja s polnimi pooblastili,« je izid sodbe komentirala Natalija Gorščak. »V tem času je nastala težko popravljiva škoda: odšlo je ogromno sodelavcev, saj v razmerah, ki so nastale, niso več želeli delati,« je zapisala v javnem pismu. »Sodba je dokaz, da v tej družbi, še posebej kot vodilna oseba, ne moreš z ljudmi ravnati, kot si želiš oziroma kot ti narekujejo prišepetovalci. Delovati moraš v skladu z zakonodajo in etičnimi načeli,« pravi Natalija Gorščak.

Primer direktorice televizije je zgolj eden v vrsti dosedanjih sodnih procesov, ki so ob imenovanjih ali razrešitvah sproženi proti RTV Slovenija, njihovi izidi pa učinkujejo za nazaj. Nedavno je sodišče odločalo tudi o tožbi nekdanjega generalnega direktorja Igorja Kadunca, ki je spodbijal imenovanje Graha Whatmougha. Sodba v tem primeru je bila sicer za tožnika neugodna. Profesor novinarstva Marko Milosavljević s FDV pa je danes ocenil, da sojenja v vsakem primeru trajajo predolgo. »Mediji kot nosilci svobode govora bi morali imeti v sodnih procesih prednost. Sojenja se ne smejo vleči leta in leta in puščati medije v negotovosti. Evropska komisija v tem smislu pripravlja ukrepe, tudi na področju pravosodja, z izobraževanjem sodnikov na področju medijske zakonodaje ter za pohitritev postopkov,« pravi Milosavljević. 

Priporočamo