Medtem ko spremembe zakona o evidencah na področju dela, ki so v javni obravnavi, med delodajalci sprožajo precej razburjenja, pa sindikati predlog podpirajo, saj v njem vidijo enega od ukrepov za zmanjšanje kršitev na tem področju. Inšpektorat za delo, ki si je za te spremembe prizadeval več let, novelo prav tako pozdravlja, saj je evidentiranje ključno za nadziranje določb o delovnem času ter odmoru in počitkih.

Spomnimo, ministrstvo za delo želi zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti nadgraditi z obveznim vodenjem evidenc o izrabi delovnega časa, konkretno, z obveznim elektronskim evidentiranjem delovnega časa.

Resne posledice
nenehne dosegljivosti

Te spremembe bi delovnim inšpektorjem olajšale nadzor nad tem, ali delodajalci upoštevajo določbe o delovnem času ter odmoru in počitkih, kar iz evidenc, ki se vodijo po zdaj veljavni zakonodaji, ni razvidno. »Namen teh pravil je preprečiti pretirano izčrpavanje delavcev ter jim zagotoviti varnost in zdravje na dolgi rok in tudi usklajevanje poklicnega in družinskega življenja,« so zapisali na inšpektoratu. »Če meja med službenim in zasebnim časom ni jasna, to na delavca ustvarja posebno vrsto pritiska, občutek pričakovanja nenehne dosegljivosti, kar pomeni tveganje za njegovo zdravje. Med najpogostejše posledice nenehne dosegljivosti sodijo utrujenost, izgorelost, stres, zaskrbljenost, nezmožnost regeneracije, nezadosten počitek, motnje spanja, glavoboli, težave z vidom in kostno-mišična obolenja, tvegana vedenja, vključno z zanemarjanjem pomembnih osebnih in poklicnih dolžnosti,« so še zapisali. Največ zabeleženih kršitev glede delovnega časa ter odmora je trenutno na področju gostinstva in turizma, trgovine in gradbeništva.

»Gre za spremembe, ki so bile oblikovane v okviru socialnega dialoga znotraj pogajalske skupine ekonomsko-socialnega sveta že pred tremi leti in katerih glavni namen je zmanjšati število kršitev na področju delovnega časa, počitkov in odmorov ter odpraviti nekatere ovire, s katerimi se v praksi srečujejo inšpektorji za delo, ko ugotavljajo tovrstne kršitve. Število kršitev pravic delavcev na področju delovnega časa, zagotavljanja počitkov in odmorov je zelo veliko, zlasti sedaj, ko delavcev primanjkuje, in v dejavnostih, kjer so tudi plače zaposlenih delavcev nizke,« pa je izpostavila predsednica Združenja svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

Nujen odklop

Ekvilib inštitut, ki podeljuje certifikat družbeno odgovoren delodajalec, je medtem poudaril, da odgovoren delodajalec ne pričakuje, da so njegovi zaposleni zanj dosegljivi tudi na dopustu. Pomembno je, da se tedaj delavec dejansko spočije in odklopi, so zapisali. To pa pomeni, da bo nujne stvari opravil kdo drug, ki ta čas ni na dopustu, so zapisali. »Če je le mogoče, predlagam, da si v času letnega dopusta onemogočite dostop do službene pošte na pametnem telefonu in tablici, prenosni računalnik pa pustite v pisarni. Le tako se je mogoče resnično odklopiti,« je dejal direktor Ekvilib inštituta Aleš Kranjc Kušlan. x

Priporočamo