Dobavitelji električne energije bodo v poplavah prizadetim gospodinjstvom od avgusta do konca leta, torej pet mesecev, zagotavljali električno energijo po simbolični ceni 0,1 centa za kilovatno uro oziroma 1 evro za megavatno uro. Dobavitelji gospodinjstvom torej ne bodo obračunali same porabe oziroma dobave elektrike, medtem ko ostale postavke na položnici, omrežnina, trošarina, prispevki in davki, ostajajo nespremenjene. Račun tako ne bo znašal le nekaj deset centov. Povprečni slovenski odjemalec, ki porabi sedem kilovatnih ur električne energije na leto, bo tako prejel približno 60 odstotkov nižjo položnico oziroma plačal približno 40 evrov manj na mesec, kot če bi plačeval tržno ceno za dobavljeno elektriko.

»Zaradi računovodskih standardov in davčne zakonodaje je tudi gospodinjstvom treba obračunati neko ceno za elektriko. Če bi bila cena nič evrov, bi potrebovali vsaj en mesec, da bi sprejeli ustrezno zakonsko podlago, takrat pa bi bili prvi račun za električno energijo že izdani. Mi pa smo hoteli hitro ukrepati, kajti največja poraba električne energije je zdaj v avgustu, in če želimo avgust zajeti v ukrep, mora biti ukrep preprost, učinkovit in predvsem hiter,« je pojasnil minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Seznami nastajajo

V stavbah, kjer ljudje pravkar odpravljajo posledice poplav, je poraba električne energije ta čas višja predvsem zaradi črpalk, sušilnih strojev in druge opreme, ki je v stalnem pogonu. Po prvih grobih ocenah bo do te simbolične cene elektrike upravičenih od štiri tisoč do sedem tisoč gospodinjstev v državi, ne pa tudi poslovni porabniki. Razliko med tržno in simbolično ceno dobavljene električne energije bodo tako plačali dobavitelji električne energije (večinoma gre za podjetja v večinski oziroma delni posredni državni lasti oziroma v lasti državnih podjetij). Če bi ukrep zajel pet tisoč gospodinjstev, bi bil po grobih ocenah strošek na ravni države okoli milijon do poldrugi milijon evrov.

Na ministrstvu pravkar sestavljajo natančen seznam upravičencev in snujejo kriterije, po katerih bo nekdo upravičen do simbolične cene elektrike. Eden izmed pogojev bo, da so bile stavbe, ki jih bo ukrep zajel, občutno poplavljene. Pri pripravi seznamov bodo sodelovale občinske civilne zaščite oziroma občinske komisije, nato pa jih bo verificiral sistemski operater distribucijskega omrežja (Sodo). Prizadeti se lahko občinskim komisijam javijo tudi samoiniciativno. »V 14 dneh bi radi dobili natančen seznam,« pravi minister Kumer.

Ideja se je porodila na ministrstvu, razdelali pa so jo skupaj z dobavitelji električne energije. »Ko sem klical dobavitelje, sem bil res pozitivno presenečen nad njihovo reakcijo, vsi so takoj pristopili k ukrepom, ki si jih je vlada oziroma naše ministrstvo zamislilo,« je izpostavil Kumer. »Tam, kjer ima podjetje ECE največ odjemalcev, na območju Zgornje Savinjske in na Koroškem, je bila ta ujma zelo huda. Ta problem je treba rešiti sistemsko. Ključno je vprašanje, kako pomagati ljudem na daljši rok. Ta ukrep je hiter, učinkovit in smo se mu brez obotavljanja priključili,« je dejal generalni direktor podjetja ECE Sebastijan Roudi.

Poškodovana infrastruktura

Minister Kumer je ob tem še dodal, da so skupaj s civilno zaščito že sestavili intervencijske ekipe za hitrejšo vnovično vzpostavitev napajanja in oskrbe z električno energijo po državi. Ta čas je brez elektrike 51 gospodinjstev, 196 pa se jih oskrbuje z generatorji. V najkrajšem času bodo vzpostavili interventne energetske povezave, daljnovode in kable. Te bodo začasne. Hkrati bodo začeli obnavljati vso poškodovano infrastrukturo, a je že zdaj jasno, da nekatere povezave ne bodo na isti trasi, kot so bile stare, poškodovane. Če bodo električno infrastrukturo vzpostavljali na novem zemljišču, pa to načeloma s seboj prinese dolgotrajne postopke umeščanja v prostor, pridobivanja dovoljenj in podobno. Vse te dolgotrajne postopke bodo na ministrstvu pospešili s sprejemom interventnega zakona o prevladi javne koristi, ki bo omogočal gradnjo električnih napeljav v javno dobro. Tam, kjer bodo električni vodi speljani po stari trasi, teh težav ni. Največ poškodovane električne infrastrukture je sicer na območju Elektra Gorenjska. 

Priporočamo