Na pediatrični kliniki UKC Ljubljana starše novorojencev in majhnih dojenčkov v teh dneh prosijo, naj omejijo obiske. Posebej pomembno je, da novorojenčki niso v stiku s prehlajenimi ljudmi, opozarjajo. »Okužba, ki za odraslega ali večjega otroka pomeni le zamašen nos, lahko življenjsko ogrozi novorojenca in dojenčka v prvih mesecih življenja,« je opozoril strokovni direktor pediatrične klinike dr. Marko Pokorn.

Če bo treba, bodo omejili
nenujne obravnave

V UKC Ljubljana so v četrtek zdravili dvanajst otrok, pri katerih so potrdili okužbo z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). V enoti za intenzivno zdravljenje so skrbeli za tri od njih. S celoletnim pojavljanjem teh okužb se v preteklosti niso srečevali, je pojasnil Pokorn. Včasih se je začel RSV pojavljati v začetku novembra, val pa je nato trajal približno tri mesece in do začetka pomladi izzvenel. V zadnjem obdobju nekdanja časovnica ne velja: zaradi bronhiolitisa, ki ga je povzročil RSV, so v Ljubljani vsak mesec bolnišnično zdravili od 5 do 13 otrok, oktobra pa celo 25 otrok. Zdravstveni delavci se srečujejo tudi s prvimi otroki, ki jih je to jesen doletela gripa. Kakšna bo tokratna sezona okužb, ni mogoče z gotovostjo napovedovati. A če gre soditi po izkušnjah z gripo z južne poloble, se »nam ne piše nič dobrega«, ugotavlja Pokorn.

Vrhovi obolevanja za sezonskimi okužbami dihal navadno obremenijo bolnišnično in osnovno zdravstvo, je spomnil. »Do sedaj smo vsem bolnikom na kliniki zagotovili ustrezno zdravstveno oskrbo. Bojim pa se, kako bo v prihodnje, saj se eksodus medicinskih sester iz bolnišnic še vedno ni ustavil in vse težje zagotavljamo normalno kadrovsko zasedenost po oddelkih,« je Pokorn opozoril na zaostrene razmere. »Če se bo število otrok z akutnimi okužbami dihal izrazito povečalo, bomo morali zmanjšati število nenujnih obravnav in bolnišnično zdravljenje prednostno omogočiti otrokom, ki ga bodo v tistem trenutku najbolj potrebovali,« je napovedal.

Tudi pediater Denis Baš je v zadnjem času zdravil dojenčke, ki so po okužbi z RSV potrebovali bolnišnično zdravljenje. Staršem otrok, mlajših od šestih mesecev, svetuje, naj starejše sorojence v tem obdobju varujejo doma. Najmlajši se namreč pogosto okužijo prek sestre ali brata, ki obiskuje vrtec. Kdaj se bo obolevanje za RSV umirilo, strokovnjaki še ne vedo. Od prvih let pandemije, ko so bile okužbe s temi povzročitelji redkejše, so sezone manj predvidljive, je spomnil sogovornik. Staršem svetuje tudi, da se odločijo za cepljenje otrok proti gripi. To je mogoče storiti že po šestem mesecu, posebej pa je pomembno za otroke do drugega leta: »Pri njih gripa večkrat poteka z vročinskimi krči, poleg tega se lahko zaplete z gnojnim vnetjem ušes ali pljučnico.« Posebej ga priporočajo tudi za otroke z nevrološkimi boleznimi, astmo ali ponavljajočimi se bronhitisi, je izpostavil Baš, ki vodi sekcijo za primarno pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu. »Mlajši od devet let, ki še niso preboleli gripe in niso bili nikoli cepljeni, potrebujejo dva odmerka, za preostale otroke zadostuje en odmerek.«

V ZDA zmanjkuje postelj
za bolne otroke

O dogajanju, kakršnega se bojijo v slovenskem zdravstvu, to jesen poročajo ameriški mediji. Zaradi povsem zasedenih pediatričnih oddelkov morajo bolnišnice že premeščati osebje, je izpostavil New York Times, nenujna zdravljenja pa odmikajo na kasnejše termine. Celo resno bolni otroci morajo na posteljo v bolnišnici ponekod čakati tudi več kot en dan, zdravstveni delavci pa so pred prihajajočo zimo vse bolj zaskrbljeni. Strokovnjaki dogajanje povezujejo s tem, da so bili otroci v času ukrepov za zajezitev covida-19 s preostalimi virusi v stiku občutno manjkrat kot v preteklosti. RSV je postal tako redek, da ga nekateri mladi zdravniki to jesen pri pacientih vidijo prvič, je ponazoril dr. Buddy Creech, profesor pediatrične infektologije v medicinskem centru univerze Vanderbilt. Med obolelimi s težkim potekom so tokrat tudi starejši otroci, ki bi v običajnih okoliščinah v stik z RSV prišli prej. Pri nekaterih, ki so se v preteklosti sicer že okužili, pa je zaščita, ker virusu vmes niso bili izpostavljeni, že izzvenela, je pojasnil Creech. 

Priporočamo