Klančič izrazil presenečenje in zaskrbljenost nad odločitvijo radiologov, ki zapuščajo splošno bolnišnico v Šempetru pri Gorici, a zaenkrat delo še vedno teče nemoteno. Povedal je tudi, da terminov že naročenih bolnikov ne bodo odpovedovali, saj celotna ekipa še dela do decembra. Verjame, da bodo z ministrstvom za zdravje v tem času našli ustrezne rešitve. Poudaril je, da dve sodelavki v prihodnjem mesecu opravljata specialistični izpit, ob tem pa imajo v bolnišnici še osem specializantov.

Klančič zagotavlja, da čakalne vrste na radiološkem oddelku trenutno še obvladujejo in so celo znotraj sprejemljivih. Na začetku leta so dobili tudi nov aparat za magnetno resonanco, posledično pa ne pokrivajo zgolj bolnikov iz svoje regije, temveč širše. Največjo težavo vidi v zagotavljanju neprekinjenega zdravstvenega varstva oziroma dežurstev v nočnem času, v času praznikov in vikendov. S tem so se soočili tudi na kirurškem oddelku, potem ko ga je poleti zapustilo pet kirurgov. Na kirurškem oddelku situacijo, za katero Klančič priznava, da ni optimalna, rešujejo s pomočjo zunanjih sodelavcev.

Upa, da bi novi zakon izboljšal stanje

Predloga ministrstva za zdravje, ki spreminja način plačevanja radioloških pregledov, Klančič ni želel komentirati. Pravi, da ga še ni videl, temveč je o njem le slišal. Je pa poudaril, da mora biti v dobrobit javnim bolnišnicam. Opomnil je še, da so radiološke storitve trenutno povsod plačane enako, kar pomeni, da so pregledi z magnetno resonanco in CT plačani po izvedenih pregledih. »V bolnišnici nikoli ne bomo mogli tako dobro plačevati inženirjev kot v zasebnem sektorju, saj smo zavezani zakonu o plačah javnih uslužbencev,« je  nekonkurenčnost komentiral Klančič.

Druge odpovedi trenutno šempetrski bolnišnici ne grozijo, zagotavlja Klančič. Je pa še opozoril, da o tem po celotni Sloveniji razmišljajo določene stroke. Prav zato si želi, da bi nov zakon izboljšal stanje, ki je precej resno.

Pravi, da je delo na oddelku potekalo normalno, ko jih je bilo v ekipi osem. Zdaj imajo poleg že omenjenih specializantov tudi razpise za nove. Ker gre za sistemsko urejanje, Klančič računa, da bodo ukrepi države pomagali reševati javne bolnišnice, za katere je še enkrat opozoril, da so nujno potrebne.

Priporočamo