Dobra tri leta je minilo, odkar je takratni notranji minister Aleš Hojs podpisal pogodbo s predstavniki vodstva Družbe za svetovanje in upravljanje (DSU) za zagotavljanje poslovnih prostorov za ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) in policijo. Službi bosta nove prostore dobili v južnem delu Litostroja. Hojs je tedaj izrazil zadovoljstvo, da so po več kot letu dni od začetka pogovorov podpisali pogodbo, s katero se DSU obvezuje, da bo v naslednjih štirih letih dokončala in jim oddala v uporabo poslovne prostore v južnem delu Litostroja. Torej naj bi nov policijski kompleks zrasel sredi leta 2025. A to se ne bo zgodilo. »Pričakujemo, da bo gradnja prve faze projekta zaključena leta 2027,« zdaj pravijo na DSU.

Etapna gradnja, prva najdražja

Načrti se torej že zamikajo. A v tem projektu nič ne poteka, kot je bilo načrtovano. Etapna gradnja je bila sicer načrtovana že ob začetku projekta. V prvi fazi projekta naj bi bili tako zgrajeni troetažna klet s tlorisno površino dobrih 39.000 kvadratnih metrov, v kateri bodo parkirne površine, arhiv, zaklonišče ter »tehnične in komunikacijske površine, ki so potrebne za funkcioniranje nadzemnih objektov«. Nadzemni del na tem območju se deli na tri objekte. Eden je elipsoidna stolpnica, ki bo v višino merila 70 metrov in bo imela poleg pritličja še 17 nadstropij in tehnično etažo (gre za slabih 20.000 kvadratnih metrov površine), ob njej pa bo postavljena zgradba s pritličjem, dvema nadstropjema in tehnično etažo (4700 kvadratnih metrov površine). Tretja stavba bo nekoliko ločena; poleg pritličja in tehnične etaže bo imela pet nadstropij (slabih 10.000 kvadratnih metrov površine). Skupaj gre torej za več kot 65.000 kvadratnih metrov površin. Vsi objekti bodo med seboj povezani ne le nad zemljo, ampak tudi pod njo.

Nadzemni del se deli na tri objekte. Eden je elipsoidna stolpnica, ki bo v višino merila 70 metrov in bo imela poleg pritličja še 17 nadstropij in tehnično etažo; gre za slabih 20.000 kvadratnih metrov površine.

»Projekt je v zaključni fazi priprave dokumentacije PZI (projekt za izvedbo, op. p.) za prvo fazo investicije,« o aktualnem stanju projekta razlagajo na DSU. Avgusta lani je bil sicer objavljen razpis, s katerim so iskali izvajalca za izkop in zaščito gradbene jame za projekt Litostroj jug, na razpisu pa ni bil izbran nihče. »Trenutno potekajo priprave na razpis za izbor izvajalca gradbenega nadzora. Pričakujemo, da bo nadzornik izbran jeseni. Nato sledi razpis za izbor izvajalca gradbeno-obrtniških in instalacijskih del. Pričakujemo, da bo izvajalec izbran v prvem kvartalu leta 2025. Začetek gradnje pričakujemo spomladi 2025. Je pa potek aktivnosti izvedbe gradnje odvisen tudi od nekaterih drugih predhodno potrebnih vsebinskih uskladitev z MNZ,« odgovarjajo na DSU.

DSU o preliminarni oceni

Od vseh treh prostorskih enot je sicer gradnja prve najdražja. A kakšna je cena, ni znano. Ob podpisu pogodbe leta 2021 je direktor DSU Marjan Podgoršek dejal, da omenjena investicija za najemnika (MNZ bi bil namreč najemnik teh nepremičnin, ki pa bi jih glede na klavzulo v pogodbi lahko kadar koli v času najemnega razmerja tudi odkupil) prinaša »številne koristi za zelo sprejemljivo ceno«. Na DSU so pred časom pojasnjevali, da predračunska vrednost (z upoštevanim DDV) za celoten projekt, ki je predmet pogodbenega odnosa z MNZ, znaša skupaj 142 milijonov evrov po ocenah iz leta 2020. Kaj je »sprejemljiva cena«, ostaja skrivnost. »DSU razpolaga s preliminarno oceno investicije. Ker pa priprava projektne dokumentacije PZI še ni zaključena in ker potekajo usklajevanja z MNZ, dokončna projektantska ocena še ni določena,« odgovarjajo danes.

Minister Boštjan Poklukar optimističnih ocen nekdanjega ministra Aleša Hojsa ne komentira. Na vprašanje, ali je znana cena projekta, notranje ministrstvo odgovarja, da je investicijska vrednost projekta v pristojnosti investitorja, torej DSU. »DSU je ministrstvu MNZ predal izdelano projektno dokumentacijo, ki je v fazi preverjanja. MNZ preverja, ali so bile za potrebe delovanja notranjih organizacijskih enot upoštevane vse zahteve glede funkcionalnosti in tehnične opremljenosti prostorov,« pojasnjujejo v odgovoru na vprašanje, glede česa potekajo usklajevanja med njimi in DSU. 

Policijski kompleks Litostroj Jug

Projekt Litostroj jug Foto: DSU

Aneks usklajejo že leto dni

Potem ko je vlado Janeza Janše, v kateri je bil minister Aleš Hojs, zamenjala vlada Roberta Goloba, je prva notranja ministrica v tej vladi Tatjana Bobnar odredila revizijo projekta gradnje. Na podlagi ugotovitev revizorja je lani MNZ pripravil aneks k pogodbi, s katerim bi »se pogodbena določila dopolnila v smeri vzpostavitve bolj enakopravnega položaja pogodbenih strank na način, da bi se pomembno dvignila raven ekonomičnosti in gospodarnosti pogodbe v korist ministrstva ter dosegla skladnost s strategijo ravnanja vlade z nepremičnim premoženjem«. Kaj natančno je vsebina tega aneksa, ne pojasnjuje nihče, a očitno gre za trd oreh, kajti pogajanja še potekajo. Na ministrstvu pojasnjujejo le, da posredovani predlog aneksa, ki ga je poslal MNZ na DSU, ostaja. In da pogovori z DSU intenzivno potekajo. »Vsebina aneksa še ni usklajena,« pravijo na DSU, hkrati pa dodajajo, da ne drži, da je pogodba neuravnotežena.

Priporočamo