Čez slaba dva tedna se bodo na redni letni skupščini sestali nadzorniki družbe Elektro Ljubljana in razrešili tri člane nadzornega sveta, predstavnike kapitala te družbe. Posloviti se bodo morali Božidar Godnjavec, Davorin Dimič in Gorazd Justinek, ki so bili imenovani v času vlade Janeza Janše, julija lani. Nadzornica Urška Gašperlin bo v nadzornem svetu ostala tudi poslej. Na mesto odpoklicanih nadzornikov bodo delničarji imenovali Vekoslava Korošca, Marka Naraločnika in Davida Skornška.

Prvi je sicer upokojen inženir elektrotehnike, a te dni precej aktiven pri projektu zelene preobrazbe Slovenije, ki poteka pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije. Naraločnik, prav tako inženir elektrotehnike, je zaposlen v Zavodu za blagovne rezerve, Skornška, ki je sicer tudi namestnik predsednika nadzornikov v Elesu, trenutno pa zaposlen v svojem podjetju za finančno svetovanje Da-Fin, pa javnosti še najbolj pozna kot nekdanjega direktorja skupine Farme Ihan.

Vizjakov direktor

Menjava večine nadzornikov, predstavnikov kapitala, je bržkone le uvod v menjavo vodstva družbe. Novi nadzorniki bodo funkcijo začeli opravljati 17. decembra. Načeloma na konstitutivni seji nadzorniki ne sprejemajo pomembnih odločitev o razrešitvah in imenovanjih predsednikov uprav, gotovo pa bo to na dnevnem redu v naslednjih tednih.

Predsednik uprave je ta čas eden izmed zaupnikov nekdanjega okoljskega ministra Andreja Vizjaka in bivši šef njegovega kabineta Aleksander Zupančič. Slednji je eden zadnjih energetskih direktorjev, ki so svojo funkcijo nastopili v času vlade Janeza Janše. Februarja lani je nadomestil dolgoletnega predsednika uprave te družbe Andreja Ribiča, ki je po odhodu iz Elektra Ljubljana zatočišče našel pri Robertu Golobu oziroma v tedaj novoustanovljenem Gibanju Svoboda. Pred volitvami je vodil tudi strankarski volilni štab. Ribič je takrat medijem rekel, da mu je pred razrešitvijo generalni sekretar SDS Borut Dolanc ponudil dogovor o predčasni razrešitvi z mesta predsednika uprave, a ga ni sprejel, zato so ga razrešili krivdno. Uradno zato, ker je Ribič namenoma zavlačeval s prodajo deleža Elektra Ljubljana v družbi Gen-EL, ki obvladuje polovični delež Gen-I.

Cela vrsta kandidatov

Kdo bi lahko prevzel vodenje Elektra Ljubljana, ta čas še ni jasno. Neuradno se med kandidati za novega predsednika uprave omenja sedanji svetovalec uprave za tehnološki razvoj na Elektru Ljubljana Jurij Curk. Nenazadnje tudi zato, ker velja za človeka iz ožjega kroga Andreja Ribiča. Omenjajo pa se vsaj še trije kandidati. Napredovanje bi se lahko obetalo enemu izmed treh sedanjih izvršnih direktorjev te družbe, vodji enote za obratovanje in razvoj distribucijskega omrežja, Matjažu Osvaldu. Med potencialnimi kandidati naj bi bil tudi svetovalec direktorja družbe Sodo Igor Šalamun. Slednji je sicer človek bogatih izkušenj znotraj elektroenergetskega sektorja: v preteklosti je bil nekdanji generalni direktor direktorata za energijo, kasneje eden izmed izvršnih direktorjev na Agenciji za upravljanje s kapitalskimi naložbami države (AUKN, predhodnica SDH), zatem pa državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. V preteklosti je sedel tudi v mnogih nadzornih svetih, med drugim je nadzoroval družbe Plinovodi, HSE, Sklad za razgradnjo NEK, GEN energija ... Je tudi ustanovni član Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije. Ni pa izključena celo možnost, da bi vodenje Elektra Ljubljana prevzel sedanji direktor sestrske družbe Elektro Gorenjska Ivan Šmon, čeprav je komaj nastopil drugi zaporedni štiriletni mandat.

S skorajšnjo menjavo v vodstvu Elektra Ljubljana se bo sklenil kadrovski energetski vrtiljak. V času vlade Roberta Goloba so namreč (novoimenovani) nadzorniki zamenjali vodstva domala vseh pomembnih državnih energetskih družb.

Priporočamo