Dostop do brezplačne zaščite pred nekaterimi boleznimi ostaja močno omejen. V primeru klopnega meningoencefalitisa je cepljenje brezplačno za otroke, ki dopolnijo eno leto, in odrasle, ki v tekočem letu dopolnijo 49 let. Med izjemami, ki jim ni treba seči v žep, so tudi »zamudniki«, ki so v preteklosti že imeli dostop do brezplačne zaščite. Cepljenje je tako brezplačno za rojene v letih od 1970 do 1974, in otroke, ki so bili rojeni leta 2016 ali kasneje. Drugi prebivalci so prepuščeni dobri volji občinskih oblasti, ki so se ponekod odločile za subvencioniranje cepljenja, sicer pa jih osnovno cepljenje s tremi odmerki stane okoli 90 evrov.

Zakaj bi morali dostop poenostaviti

Prebivalcem, ki jim brezplačno cepljenje že pripada, tega v nekaterih ambulantah družinske medicine ne omenijo, nas je opozorilo več bralcev. Hkrati širitve pravice do brezplačne zaščite še ni na vidiku. »Zaenkrat se dostop širi vsako leto za eno generacijo odraslih in eno generacijo otrok,« so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Najbolj smiselno bi bilo, da bi bilo cepljenje dostopno za vse, ki si ga želijo, je jasen infektolog dr. Franc Strle. »Stvari, ki se tičejo javnega zdravja, morajo biti v praksi enostavne,« je poudaril. Prebivalcem tako ne bi bilo treba ugotavljati, ali imajo dostop do brezplačnega cepljenja, je izpostavil, hkrati pa bi se razširil krog ljudi z dostopom do zaščite brez plačila. Korak naprej je bilo že uvajanje brezplačnega cepljenja za določene starostne skupine, dodaja Strle, a to ni idealna rešitev. »Ljudje težko razumejo, kaj velja za koga. Nikoli se ne bodo cepili vsi, modro pa bi bilo, da bi se jih lahko čim več,« meni Strle, ki je spomnil, da je Slovenija med državami z visoko obolevnostjo za klopnim meningoencefalitisom.

Kot smo že poročali, je tri odmerke osnovnega cepljenja proti omenjeni bolezni osrednjega živčevja prejel malo več kot vsak deseti med prebivalci, ki so se rodili leta 1970. V tej starostni skupini so prvi dobili možnost brezplačnega cepljenja pri dopolnjenem 49. letu, med malo mlajšimi so deleži cepljenih še nižji. Pri otrocih je bilo še največ cepljenih med rojenimi leta 2017, med katerimi je tri odmerke prejelo 38 odstotkov otrok. Ozaveščanje o prednostih cepljenja je tek na dolge proge, ugotavlja Franc Strle. »Pripraviti je treba kampanjo, potem pa na temo ne bi smeli pozabiti,« meni sogovornik.

Da bi bilo smotrno vsem prebivalcem omogočiti brezplačno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, ocenjuje tudi pediater Denis Baš. Strošek samoplačniškega cepljenja za družine ni majhen, je izpostavil: »Cepljenje je za mlajše otroke brezplačno, a ga morajo starši plačati zase in za starejše otroke. Najbolje bi bilo, da bi bilo brezplačno za vse, a bi bilo treba izvesti tudi več kampanj ozaveščanja o pomembnosti cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu.« Baš je opozoril še, da pri tem cepljenju ni treba čakati na zimo. »Eden od mitov je, da se cepimo le takrat, ko ni klopov, a se lahko tudi v ostalih mesecih,« je pojasnil.

Bo cepljenje otrok
proti noricam brezplačno?

Med samoplačniškimi cepljenji je za zdaj tudi zaščita pred noricami, pri kateri je treba za dva odmerka odšteti tudi več kot sto evrov. Pediatri skupaj z NIJZ trenutno pripravljajo predlog, da bi postalo cepljenje brezplačno za otroke pri enem letu. Po besedah Baša si želijo, da bi to možnost dobili prihodnje leto, cepljenje pa bi lahko opravili s cepivom, ki ščiti tudi pred ošpicami, mumpsom in rdečkami. Danes je zaščita pred noricami brezplačna le za otroke, pri katerih je tveganje posebno veliko, na primer ob imunskih boleznih in hudem dermatitisu. Preostali norice večinoma prebolijo.

Čeprav je pri večini potek blag, doma ostanejo vsaj en teden, je pojasnil Baš, ki vodi sekcijo za primarno pediatrijo pod okriljem Slovenskega zdravniškega društva. »Kadar se pri noricah zaplete, pa se to najpogosteje zgodi zaradi vnetij kože. Ta lahko pripeljejo do brazgotinjenja, lahko pa pride tudi do vnetja malih možganov, pljučnice in vnetij ušes. Vsako leto je hospitaliziranih na desetine otrok, ki so zboleli za noricami,« je naštel mogoče zaplete. Ko otroci norice že prebolijo, so še nekaj časa bolj dojemljivi za druge virusne okužbe, dodaja Baš, te pa imajo lahko težek potek. Pri prebivalcih, ki zbolijo kot odrasli, pa so lahko zelo hude že posledice noric. Med ljudmi, za katere je taka okužba še posebno nevarna, so po besedah Baša bolniki, ki prejemajo zdravila za zmanjšanje imunosti. 

Priporočamo