V Zdravstvenem domu Ljubljana ni več niti enega ginekologa, pri katerem bi se lahko pacientke vpisale na novo. Do pred kratkim so se lahko Ljubljančanke opredelile pri specialistu te stroke, ki dela v bežigrajski enoti, a so za ženske brez ginekologa zdaj zaprta tudi ta vrata. Poleg tega je zdravstveni dom nedavno zapustila ginekologinja, ki je delala ravno v bežigrajski enoti.

Ponovno po novega specialista

Pri ginekologinji, ki je odšla v domžalski zdravstveni dom, je bilo opredeljenih nekaj več kot 4000 pacientk. Nekatere med njimi so si po prvih informacijah svojo nekdanjo ginekologinjo ponovno izbrale v Domžalah, nekatere ženske pa so se lahko tik pred zdajci še vpisale pri bežigrajskem ginekologu, ki zdaj ni več na voljo za nove pacientke. Koliko žensk je ob zadnjem odhodu ostalo brez osebnega ginekologa in si ga doslej niso zbrale kje drugje, za zdaj ni znano. Za pacientke, ki so se znašle v taki situaciji, je v bežigrajski enoti po zagotovilih zdravstvenega doma organizirana nadomestna oskrba. Tovrstno nadomeščanje jim je po izgubi ginekologinje na voljo trikrat na teden.

»Prizadevamo si za zaposlitev novega ginekologa,« še zatrjujejo v Zdravstvenem domu Ljubljana, ki ga vodi Antonija Poplas Susič. Potem ko prvotni razpis za to delovno mesto ni bil uspešen, je zdaj ponovno odprt. Pogodba z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za njihov zavod predvideva 12,6 ginekologa, so pojasnili, glede na število ur pa imajo v zdravstvenem domu trenutno 10,95 ginekologa. Razkorak deloma pokrivajo z delom zdravnikov prek podjemnih pogodb, kar pa ne more nadomestiti manjkajoče zaposlitve.

Krčenje brezplačnih možnosti

V Ljubljani pacientke na novo sicer sprejema vrsta ginekologov iz Leonišča, ki deluje v sklopu UKC Ljubljana. A prebivalke morajo pri pregledih v ambulantah primarne ravni, ki so opravljeni pod streho te terciarne bolnišnične ustanove, seči v žep. Čeprav gre za oskrbo, kakršno svojim pacientkam sicer zagotavljajo v zdravstvenih domovih, lahko bolnišnica zahteva doplačilo za preglede, ki jih zaposleni opravljajo zunaj rednega delovnega časa.

Pacientke, ki za oskrbo ne morejo ali nočejo doplačevati, se lahko v glavnem mestu glede na podatke sledilnika Zdravniki trenutno vpišejo pri komaj treh ginekologih. Ena ginekologinja pacientke še sprejema v ambulanti, ki je namenjena študentkam (v Zdravstvenem domu za študente UL). V dveh primerih pa »prosta« ginekologa delujeta v ambulantah s koncesijo, je razvidno iz spletne strani sledilnika (https://zdravniki.sledilnik.org).

Čas za ukrepanje

V družinski medicini se je pokazalo, da se lahko, potem ko ni v mestnem zdravstvenem domu niti enega prostega zdravnika več, hitro zapolnijo tudi koncesionarske ambulante. Predsednica Združenja za državljanski nadzor zdravstvenega varstva ZaNas Nevenka Lekše izpostavlja tveganje, da bi se lahko v Ljubljani pacientke sčasoma opredeljevale le še v ambulantah z doplačili. To bi pomenilo diskriminacijo, je jasna Lekšetova, ki je tudi članica skupščine ZZZS iz vrst zavarovancev.

»Kar se dogaja, je nedopustno. Če ni ginekologov, ni preventive. Marsikatera ženska bo, če si ne bo mogla izbrati ginekologa v svojem kraju, do zdravnika ob resnih težavah prišla prepozno,« ugotavlja Lekšetova. Po njeni oceni bodo ob poslabšanju dostopnosti prizadete ženske v vseh starostnih skupinah, od mladih, ki si ginekologa izbirajo na novo, pa do prebivalk, ki so ginekologa izgubile. Ob zaostrovanju razmer bi morale poleg občine ukrepati tudi državne oblasti, je opozorila Nevenka Lekše, dostop do zdravstvene oskrbe pa mora biti enakomeren.

Priporočamo