Pričakovanje članov sveta RTVS, da bo uprava zavoda ocenila finančne učinke morebitnega ukinjanja programov oziroma organizacijskih enot, je med zaposlene vneslo negotovost in vznemirjenje. Na seznamu za morebitno ukinitev, ki so ga pripravili svetniki, so se znašli regionalni radijski in televizijski programi v Kopru in Mariboru, informativni program 2. programa TV Slovenija, radijski program za tujo javnost Radio Si, Simfonični orkester in Big band RTV Slovenija, založba ZKP in oddelek za digitalizacijo arhivskih posnetkov Mediateka.

Ogorčenje zaposlenih

Razlog za sklep sveta, da je treba finančno ovrednotiti morebitno ukinitev naštetih oddelkov, je iskanje možnega nižanja stroškov. RTVS bo letošnje leto namreč predvidoma končala z več kot deset milijonov evrov izgube. Še ena možnost za znižanje stroškov pa je znižanje plač, je razvidno iz sklepa. Naši včerajšnji pogovori s predstavniki zaposlenih in sindikalisti na RTVS so pokazali, da nič od naštetega zanje ni sprejemljivo. Vse organizacijske enote so visoko produktivne in nepogrešljive, plače v zavodu pa so že zdaj razmeroma nizke in mnogi zaposleni sindikat prosijo za solidarnostno pomoč, smo izvedeli.

»Regionalni center Maribor je s tremi programi – TV Maribor, Radio Maribor in Radio Si – tradicijo in ugled gradil desetletja, zato se zdaj sprašujemo, zakaj nam svet RTV Slovenija s to namero sporoča, da smo prav mi nepotrebni in zgolj prevelik strošek,« so zapisali zaposleni v centru v Mariboru. »Takšnemu ravnanju odločno nasprotujemo, saj smo prepričani, da sta lokalna in regionalna vsebina neposredno pomembni za okolje, v katerem medij deluje, obenem pa s svojim delom pomembno dopolnjujemo nacionalne programe,« so sporočili vodstvu. »Kot ustvarjalci programa smo nad takim predlogom šokirani, zgroženi in ga ne podpiramo,« so svetnikom sporočili tudi ustvarjalci programa Radia Koper. »Vodstvo Radia Koper se prav v teh dneh trudi z izpolnjevanjem vedno novih zahtev po zmanjšanju predvidenih variabilnih sredstev in prilagajanju programa zahtevnim finančnim razmeram javnega zavoda,« so spomnili na ukrepe, ki že potekajo. »Prosimo, če pojasnite, od kod sploh možnost ukinitve regionalnih programov, za kar bi bilo treba spreminjati zakon o RTV,« so pozvali člane sveta.

Pričakovanja do vlade

Veliko ogorčenje je nastalo tudi v obeh orkestrih. »Nad idejo, da bi ukinili Simfonični orkester RTVS, smo zgroženi. V zadnjem obdobju smo kakovost orkestra nenehno izboljševali in lahko zatrdim, da je tudi v mednarodnih primerjavah vrhunski. Od gostujočih dirigentov prejemamo velike pohvale. V javnosti je vest o morebitni ukinitvi orkestra že naletela na odzive – izjave podpore prejemamo od poslušalcev in tudi od kolegov iz različnih glasbenih in akademskih institucij,« je povedala predstavnica zaposlenih v simfoničnem orkestru Sofia Ristić. »Orkester Big band RTVS je kakovostno v boljši formi kot kadar koli prej. Jazz glasba ima v Sloveniji vse več publike in odličnih izvajalcev,« pa je v imenu članov big banda povedal saksofonist in dirigent Aleš Suša. Ob tem je usmeril pozornost na politične odločevalce. »Pogovore o morebitni ukinitvi edinega profesionalnega big banda v državi, ki je utemeljena na kulturi, vidimo kot nujen apel, naj vlada opravi svojo zakonsko dolžnost,« pravi Suša.

V več včerajšnjih pogovorih s poznavalci dogajanja na RTV Slovenija je bilo mogoče slišati, da bo politika ob soočenju s seznamom možnih ukinitev programov morala najti rešitev – bodisi z dodatnim financiranjem dejavnosti RTVS bodisi z zvišanjem obveznega RTV-prispevka, ki ga plačujejo gospodinjstva. Prispevek se že od leta 2012 ne usklajuje z inflacijo in naraščajočimi stroški, zato je bila finančna izguba pričakovana. 

Priporočamo