Svet RTVS je včeraj po dolgi burni razpravi in številnih nasprotujočih si mnenjih sprejel predlog programsko-produkcijskega načrta (PPN) in predlog finančnega načrta za leto 2024. Postavljen je bil pred dejstvo, da bodisi PPN za leto 2024 ne sprejme, kar pomeni, da bi se javna RTVS v prihajajočem letu financirala po dvanajstinah, bodisi da ga sprejme in s tem zagotovi vsaj delno stabilnost medija tako v finančnem kot produkcijskem smislu. Svetniki so se tako zvečer odločili za manjše zlo in s 13 glasovi za ter tremi proti, sprejeli oba predlagana načrta.

Uprava se ni strinjala

Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martič je pojasnil, da so razmere izjemno težke, PPN pa da so pripravili na podlagi realnih predpostavk. V PPN so ohranili vse, na kar so svetniki opozorili na preteklih sejah, je zagotovil. Člana uprave Simon Kardum in Franci Pavšer se s predlaganimi načrti nista strinjala. Kardum je opozoril na včerajšnje parafiranje dogovora med vlado in socialnimi partnerji o uskladitvi plač z inflacijo v prihodnjem letu, kar bo za RTVS na odhodkovni strani pomenilo 1,9 milijona evrov več. Tega v predlaganem načrtu niso predvideli. Pavšer pa je opozoril, da kadrovski načrt ni usklajen z enotami, in dodal, da bodo s krčenjem programa izgubili občinstvo, ki ga bodo le s težavo pridobili nazaj.

Svoje nestrinjanje s PPN je izrazila tudi direktorica digitalnih vsebin Kaja Jakopič, ki je prepričana, da bi morali digitalni razvoj krepiti, ne pa slabiti. Kritičen je bil tudi direktor Radia Slovenija Mirko Štular. Po njegovem mnenju programsko-produkcijski načrt premočno posega v program radia. Opozoril je tudi, da je nevralgična točka radia kadrovski načrt, ki ni realen niti skladen z načrtom produkcije. Nasprotno pa je oba načrta podprla direktorica televizije Ksenija Horvat. Kot je dejala, je v načrtu zagotovljen prenos poletnih olimpijskih iger, evropskega nogometnega prvenstva in kolesarske dirke po Franciji. Sicer pa bodo stabilizirali informativni program in kulturo vrnili v osrednje informativne oddaje.

Predsednik sveta RTV Goran Forbici je dejal, da PPN za prihodnje leto ne more biti razvojen, lahko je samo preživetven. »Kar smo dobili na mizo, programsko ni kvalitetno, kaj šele da bi na to lahko bili ponosni.«

Vse enote in programe čakajo rezi

Vse enote in vse programe čakajo rezi, tako televizijo kot radio in MMC. Marsikatera oddaja bo okrnjena, nekatere bodo ukinjene, na primer Panorama, ker po mnenju sveta in uprave ni dosegla zastavljenih ciljev. Dnevnik bo po novem podaljšan na 30 minut, Odmeve čaka celovita prenova, ob koncih tedna pa se na spored vrača oddaja Politično. Oddaja Kultura ne bo več v informativnem bloku, temveč znova samo po Odmevih. V razvedrilnem programu bodo prenašali Pesem Evrovizije, ne pa tudi Melodij morja in sonca, Poletne noči in pravkar obujenega Festivala šansona.

Svetniki so sicer nekatere spremembe predloga tudi pohvalili, in sicer povečanje števila risank, tujih filmov in dokumentarnih oddaj. Opozorili pa so, da je PPN v veliki meri kontradiktoren s samim seboj. Tako predvideva željo po približevanju mladim, sočasno pa krči število oddaj Male sive celice. Pohvalili so tudi več sredstev za investicije, vendar izrazili nezadovoljstvo in pomisleke zaradi nakupa električnih avtomobilov. Menili so, da bi z nakupom morali počakati na boljše finančno stanje. Svetniki so imeli tudi kar nekaj idej, kako zagotoviti več denarja; med drugim so omenili sprejemanje donacij in prodajo licenc uspešnih oddaj tujim medijskim hišam.

Pol leta vse po starem, sledi mrk?

Po besedah predsednika uprave RTVS Zvezdana Martiča glasbena produkcija v prvem tromesečju ne bo okrnjena. Dodatna finančna sredstva naj bi pridobili s pomočjo oglaševalcev. Na podlagi predlaganega načrta bo v prvem polletju potekalo zgoščevanje nekaterih oddaj in filmov, a v drugi polovici leta ni predvidenih skoraj nič oddaj. Kljub Martičevim besedam, da do programskega mrka ne bo prišlo, pa svetnikom tega ni mogel v celoti zagotoviti, saj morajo v upravi ukrepe za pridobivanje sredstev ali zmanjševanje stroškov še pripraviti. Zgoščevanje v prvi polovici leta pa je po Martičevih besedah namenjeno predvsem temu, da gledalci in poslušalci ne bi občutili velikih rezov v program.

Svetniki so glasovanje sprva hoteli prestaviti na prihodnji teden; s tem bi omogočili, da bi se finančni načrt uskladil z dogovorom o uskladitvi plač z inflacijo, kasneje pa so vseeno glasovali o obeh predlaganih načrtih. Ob koncu seje so znova izpostavili, da mora uprava pripraviti celostno programsko, kadrovsko, finančno in sistemsko reorganizacijo RTVS, ter se strinjali, da morajo delavci, svet in uprava pritisniti na vlado, da zagotovi ustrezno financiranje. 

Priporočamo