Okrožno sodišče v Mariboru je danes načrtovalo izvedbo predobravnavnega naroka v kazenskem postopku, v katerem tožilstvo očita Roku Snežiču oškodovanje finančnega urada. Udeležba obdolženih na predobravnavnem naroku praviloma ni obvezna. A v Snežičevem primeru obstaja proceduralni zaplet, ker je obtoženi ugovarjal zoper obtožnico. V tem primeru mora prevzeti vabilo. Če ga ne prevzame, sodišče ne more izpeljati naroka in preiti v fazo glavne obravnave.

 

Policiji je govoril, da se vrne domov 8. aprila 

 

Snežič ni dvignil vabil za februarski narok, pa tudi ne vabil za marčevskega, ki mu jih je sodišče poslalo po navadni in priporočeni pošti. Udeležbo na današnjem naroku je predsedujoča višja sodnica Vanja Verdel Kokol skušala zagotoviti s policijsko vročitvijo. »Na včerajšnje urgiranje smo prejeli obvestilo policije, da so obtoženega večkrat neuspešno iskali na obeh znanih naslovih v Mariboru,« je prisotnim razložila sodnica. Triindvajsetega marca, to je dan po drugem odpadlem naroku, so policisti poklicali obtoženega po telefonu. Snežič se jim je javil in odgovoril, da se nahaja v tujini ter da se vrne 8. aprila. 

 

Policisti so zato čez vikend ponovno trkali na Snežičeva vrata. Zaman. Doma ni bilo nikogar. Zopet so ga poklicali. »Rok Snežič je v pogovoru povedal, da je še vedno v tujini, in sicer v Bosni in Hercegovini,« je dejala sodnica. »Povedal je, da ima poškodovan kolk in da čaka na operacijo oziroma menjavo kolka. Ocenjuje, da bo okrevanje trajalo tri do štiri mesece in da v tem obdobju ne bo mobilen. Navedel je še, da bo sodišču posredoval zdravstveno dokumentacijo. Policija je sodno pisanje z vabilom vrnila brez vročitve.«

 

Sodišče bo zdaj uporabilo strožje ukrepe, je zatem napovedala sodnica Verdel Kokol. Kakšne ukrepe konkretno načrtuje, ni razkrila. Teoretično je možno, da policisti Snežiča pridržijo in ga privedejo na sodišče, ki mu lahko zatem odredi celo pripor. A najprej ga morajo v Sloveniji izslediti. »Se vidimo takoj, ko bo policija vročila vabilo,« je napovedala sodnica. 

 

Specializirano tožilstvo očita razvpitemu Mariborčanu kaznivo dejanje oškodovanja upnikov. Finančni urad Republike Slovenije (Furs) naj bi oškodoval s tem, ko naj bi z babico sestavil lažno posojilno pogodbo. Rok Snežič je leta 2013 v kazenskem postopku zaradi navidezne preprodaje luksuznih plovil priznal, da je storil nadaljevano kaznivo dejanje goljufije, nadaljevano kaznivo dejanje pranja denarja in davčno zatajitev. Obsojen je bil na tri leta tako imenovanega vikend zapora in 150.000 evrov denarne kazni, istega leta je prijavil osebni stečaj.

 

Snežič ni skrival, da je stečaj prijavil z namenom, da se znebi davčnega dolga. Furs mu je namreč že leta 2010 izdal odločbo, po kateri bi moral plačati 400.000 evrov davčnega dolga. Z odločbo se ni strinjal. Izgovarjal se je, da tega denarja ni zaslužil, temveč mu ga je v hotelski sobi, v gotovini, posodila prijateljica, danes 36-letna Lidija Zrnić iz Bosne in Hercegovine. Z njo ima po lastnih navedbah dva otroka, Lidija Zrnić je tudi formalna lastnica dveh luksuznih masseratijev, ki ju uporablja Mariborčan.

 

Sodnica se seli, sodišču zmanjkuje časa

 

Furs je v stečajnem postopku prijavil omenjeno terjatev, vendar je prednost dobila zdaj že pokojna Snežičeva babica Marija Juvan. Hipoteko na Snežičevih stanovanjih je vpisala na podlagi posojilne pogodbe iz leta 2008, iz katere je izhajalo, da je vnuku posodila 400.000 evrov. Stečajni upravitelj je zatem sklenil poravnavo z babico, ki je svojo terjatev znižala na 150.000 evrov. S prodajo Snežičevih stanovanj je v stečajno maso nateklo 190.000 evrov. Furs, ki je od Snežiča terjal skupaj okoli 850.000 evrov, je prejel le 40.000 evrov. 

 

V Dnevniku smo že pisali, da sodišču zmanjkuje časa za procesiranje te kazenske zadeve. Tožilski očitek namreč zastara že prihodnje leto. Postopek bo dodatno zavlekla okoliščina, da bo predsedujoča sodnica izpeljala zgolj predobravnavni narok in bo glavno obravnavo prepustila kolegici ali kolegu. Vanja Verdel Kokol se je namreč medtem že delovno preselila na mariborsko višje sodišče.

 


 

Priporočamo