Davčni svetovalec in dvojni doktor prava Rok Snežič je vložil kazensko ovadbo zoper poslanko Mojco Šetinc Pašek.

 

Davčni svetovalec in dvojni doktor prava Rok Snežič je danes dopoldan na Specializirano državno tožilstvo, na Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili, podal kazensko ovadbo oziroma naznanilo suma več kaznivih dejanj zoper Mojco Šetinc Pašek kot predsednico preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki ugotavlja domnevno nezakonito financiranje političnih strank.

Snežič Šetinc Pašek očita, da obstaja sum, da je pri svojem delu v omenjeni parlamentarni komisiji storila več kaznivih dejanj, in sicer zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, prekoračitev pooblastil, zlorabo osebnih podatkov, nevestno delo v službi, zlorabo osebnih podatkov in kaznivo dejanje obrekovanje, saj je na tiskovni konferenci po omenjeni seji dejala: »Četrti primer smo zajeli še iz prejšnje preiskovane komisije. Gre za primer Roka Snežiča in njegovih komplicev, predvsem in pretežno bosanskih državljanov, kjer se je na več primerih izrisala zelo podobna shema nekega finančnega mehanizma, ki bi mu lahko kar mirno rekli pralnica denarja.«

Snežič napoveduje tudi zasebno tožbo

Rok Snežič nam je povedal, da je Šetinc Pašek tako »hudo zlorabila svoj položaj in dano pooblastilo državnega zbora, saj je v nasprotju s 93. členom Ustave Republike Slovenije, ki določa, da državni zbor lahko odredi preiskavo o zadevah javnega pomena, vodila preiskavo zoper mene, Roka Snežiča, ki nisem ne politik ne član nobene politične stranke niti javni funkcionar niti javni uslužbenec niti prejemnik kakršnihkoli sredstev iz proračuna«. Po Ustavi Republike Slovenije da lahko predsednica parlamentarne komisije vodi preiskavo o zadevah javnega pomena, Snežičevo poslovanje v tujini z bosanskimi državljani, kot ga je navedla Šetinc Pašek, »pa ni zadeva javnega pomena in je s preiskavo mojih poslov v tujini z mojimi poslovnimi partnerji grobo zlorabila svoj položaj v namene svoje politične stranke in zbirala moje osebne podatke in moje poslovanje z namenom zlorabe le-teh v strankarsko korist in svojo osebno korist«, dodaja Snežič.

Kot izhaja iz navedb predsednice preiskovalne komisije na tiskovni konferenci, je »nezakonito pridobivala moje osebne podatke, kar je sum kaznivega dejanja zloraba osebnih podatkov, zavajajoče in lažno pa je navedla, da sem bil prokurist podjetja Stanislava Petka, ki je sodeloval pri prvem ustanovnem lastništvu podjetja NovaTV24.si«. Snežič pravi, da ne pozna nobenega Stanislava Petka, »kaj šele, da bi bil prokurist kakšnega njegovega podjetja, zato ji očitam kaznivo dejanje žaljive obdolžitve«. Po njegovem je Mojca Šetinc Pašek omenjeno navedbo s Petkom »podala z namenom obrekovanja, da bi lahko upravičila nezakonita pridobivanja mojih osebnih podatkov in preiskovanja mojih poslov v tujini s tujimi državljani«.

Po Snežičevih besedah je poslanka storila tudi kaznivo dejanje obrekovanja, za kar je predpisana kazen do dve leti zapora, »in gre za hud sovražni govor, za kar bom podal tudi zasebno kazensko tožbo«, nam je še povedal Snežič. Tožilstvu je predložil tudi potrdila o svoji nekaznovanosti v Republiki Sloveniji in v BiH ter potrdila, da se zoper njega v BiH ne vodi noben kazenski postopek.

Mojca Šetinc Pašek nam je povedala, da s kazensko ovadbo ni seznanjena, »zato je ne morem komentirati«. Ter da omenjena preiskovalna komisija dela v skladu z vsemi zakonskimi akti, zato se mora ob sumih kaznivih dejanj o tem obestiti tudi organe pregona. O ugotovitvah, do katerih so prišli v parlamentarni komisiji, oziroma o poročilu bo obveščen državni zbor, ki bo poročilo predvidoma obravnaval že novembra. Nato pa naj bi bili o sumih kaznivih dejanj, ki naj bi bili zaznani med parlamentarno preiskavo, seznanjeni organi pregona.

Priporočamo