Parlamentarni odbor za notranje zadeve je podprl predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki oži nabor kandidatov za pomožne policiste. Če bo zakon sprejet, občinski redarji ne bodo več mogli skleniti še dodatne pogodbe s policijo, kot to velja tudi za vojake, obveščevalce, poklicne gasilce, uradne osebe s finančne uprave, pravosodne policiste …

Po besedah notranje ministrice Tatjane Bobnar so na ministrstvu zgolj prisluhnili občinam. Vodja ljubljanskega mestnega redarstva Roman Fortuna pa nam je pojasnil, da je pobuda prišla od združenja mestnih občin in da gre za kompleksno vprašanje. V preteklosti so namreč redarstva ponekod celo spodbujala, da bi bili občinski redarji tudi pomožni policisti, saj so v policiji deležni dodatnih usposabljanj, hkrati pa nabirajo tudi dodatne izkušnje. S časom je interes redarjev za delo v pomožni policiji začel rasti, saj sodelovanje s policijo pomeni tudi nekaj sto evrov dodatnega prihodka na mesec. S pogostejšim odločanjem redarjev za dodatna izobraževanja, delo in zaslužek v policiji pa se je ponekod pojavila bojazen, da bi se v praksi pri nekaterih redarstvih pojavil primanjkljaj na terenu. Fortuna sicer pravi, da so med 35 ljubljanskimi občinskimi redarji trenutno le trije, ki so hkrati tudi pomožni policisti, kar pomeni majhen delež.

Nedorečen status redarjev

Zakonski predlog je razburil Sindikat občinskih redarjev Slovenije. Kot nam je pojasnil predsednik Matjaž Frangež, v sindikatu napovedani omejitvi ostro nasprotujejo. Po njegovi oceni je med približno 240 občinskimi redarji le 10 do 15 takšnih, ki so hkrati tudi pomožni policisti. Frangež pojasnjuje, da redarji do zdaj z razlogom niso imeli prepovedi sodelovanja s policijo, saj jim obrambna zakonodaja ne nalaga obrambne dolžnosti v primeru vojne oziroma sorodnih izrednih razmer. Zato se Frangežu ne zdi primerno, da jih na področju omejitev naenkrat enačijo s preostalimi sorodnimi poklici. »Naš status še vedno ni urejen. Nimamo dodatka za stalnost, niti pravice do kolektivne pogodbe,« opozarja Frangež, ki dodaja, da bi v omejitve sorodnih poklicev eventualno lahko privolili le, če bi se pred tem ustrezno umestil tudi status redarskega poklica.

Fortuna po drugi strani meni, da lahko prepoved sodelovanja redarjev s policijo prej koristi statusu občinskih redarjev, saj jim tako posredno priznava podoben status kot vojakom, pravosodnim policistom, poklicnim gasilcem …

Notranje ministrstvo se je v obrazložitvi zakonske spremembe sklicevalo na to, da gre pri občinskih redarjih za javne uslužbence s posebnimi pooblastili, ki opravljajo naloge občinskega prekrškovnega organa in imajo hkrati nepogrešljivo vlogo pri zagotavljanju javne varnosti. Toda po mnenju sindikata večina občinskih redarstev svoje naloge opravlja zgolj v dopoldanskem času, tako da imajo glede zagotavljanja javne varnosti bistveno drugačno vlogo kot policija, ki varnostne naloge opravlja čez cel dan in ima tudi več pooblastil. 

Priporočamo