Ker je v hudi vročini sredi poletja močna hrana večino časa bolj ali manj odbijajoča, so tu poletni obroki. In to predvsem velike sestavljene solate, ki nasitijo, osvežijo in pocrkljajo naše vroče teleščke. Priprava te solate ne bi mogla biti bolj enostavna, vse pa lahko pripravite tudi za vnaprej in odnesete s seboj kamor koli že greste.

V solati se nahajajo:

TESTENINE – Izberite katere koli želite. Najboljše so fusile ali peresnike. Lahko pa to solato pripravite tudi s kuskusom.

SALAMA IN MOCARELICE – Solata, ki vsebuje beljakovine je solata, ki nasiti. V tej je na kocke narezana piščančja salama in pa mocarelice. Namesto salame lahko uporabite tudi tunino ali pa predhodno pečeno ali kuhano meso. Če bi vegetarijansko solato, uporabite kar kuhano čičeriko. Namesto mocarelic lahko uporabite tudi feto ali pa kozji sir.

ZELENJAVA – Ta italijansko navdihnjena solata vsebuje tudi olive. Uporabite črne ali zelene. Za svežino je v solati še kumara in pa češnjevi paradižniki. V solato lepo sodijo tudi vloženi sladki čiliji, ki niso pekoči, dodajo pa zanimiv okus. V solati pa ne sme manjkati niti čebula, uporabite mlado čebulico, lahko bi pa tudi malo sesekljane rdeče čebule ali šalotke.

SOLATNI PRELIV – Preliv je tisti, ki solato naredi neubranljivo. Je tisti del jedi, ki poveže vse ostale in poda glavni okus. Slab preliv = slaba solata. V tokratnem prelivu je nekaj sušenih dišavnic, obvezna kis in olje in za svežino še nekaj sveže bazilike. Nujno je, da preliv po pripravi poizkusite ter po okusu dodate tisto, kar se vam zdi, da manjka. Ponavadi velja pravilo, da mora biti preliv za takšne solate malenkost preslan (razen če imate v solati res slane sestavine kot npr. feto) in malenkost prekisel, saj se potem s sestavinami lepo poveže. Pa še to, pazite, da preliv dobro premešate preden ga preliješ prek solate. Preliv lahko pripravite tudi vnaprej.

Priprava te solate je ekspresno hitra, saj lahko v času, ko se kuhajo testenine, pripravite vse ostale sestavine. Pazite, da testenine dobro odcedite in ohladite – lahko kar pod tekočo hladno vodo. Solato lahko pripravite vnaprej in pustite, da se v hladilniku nekaj časa marinira. V celoti pripravljena solata vas bo hladilniku počakala do dva dni.

Poglejte si tudi kratek video priprave:

Najprej pa še nekaj odličnih poletnih hitrih jedi, pripravljenih v 15 minutah ali manj:

Mega sendvič s piščančjimi prsmi, zelenjavo in sirom 

Mešana solata s piščancem in gorčičnim prelivom 

Jajca s popečenimi tortiljami in sirom 

Riževi rezanci z zelenjavo in sojino omako 

Sladoled s piškoti in vročimi višnjami

Še več poletnih receptov pa najdite pod oznako Poletje

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/ 

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za solato:

100 g piščančje salame

100 g makaronov

150 češnjevih paradižnikov

1/3 sveže kumare

50 g mocarele v kroglicah

20 g (črnih) oliv

1 mlada čebulica (le zeleni del)

4 vloženi sladki feferoni (neobvezno)

1 šopek sveže bazilike

2 žlici sveže naribanega parmezana

Sestavine za solatni preliv:

40 ml (olivnega) olja

30 ml vinskega kisa

15 ml vode

1/2 žličke česna v prahu

1 žlička origana

1 žlička bazilike

1 žlička soli

1/4 žličke popra

nekaj listkov sveže bazilike narezane na rezinice

PRIPRAVA

Makarone skuhajte v vreli soljeni vodi po navodilih na embalaži. Kuhane splaknite pod mrzlo vodo, da se popolnoma ohladijo.

Piščančjo salamo narežite na kockice. Kumaro po želji olupite in narežite na kockice. Češnjeve paradižnike narežite na polovičke ali četrtine. Olive narežite na kolute. Mocarelice narežite na polovičke ali četrtine. Sladke feferone sesekljajte. Mlado čebulico narežite na kolute.

S sestavinami za solatni preliv zmešajte kremast preliv. Poskusite in dodelajte po potrebi.

V veliko solatno skledo stresite makarone, piščančjo salamo, kumaro, češnjeve paradižnike, mocarelice, olive, feferone, mlado čebulico in liste bazilike. Vse prelijte s prelivom in nežno premešajte.

Solato servirajte, okrasite z naribanim parmezanom in postrezite.

Priporočamo