Večkrat pomislite, da bi cmoke, pa se vam ne da najprej lupiti krompirja, ga narezati in še skuhati? In nato še počakati, da se malo ohladi? Pripravite raje skutine cmoke, ki so pripravljeni dosti hitreje. Testo pripravite v petih minutah. Seveda lahko to nekaj minut počiva, lahko pa tudi ne. Nato testo razdelite na kose in nato posamezne oblikujte v diske, nanje položite sadje, cmoke zavijte, skuhajte v vreli vodi in postrezite. TAKO enostavno. In tako dobro!

Cmoke lahko pripravite s katerim koli sadjem. Pripravite jih z marelicami, slivami ali pa s kakšnim drugim sadjem. Pozimi lahko uporabite tudi kar marmelado. Ali pa arašidovo maslo. Izberire kar imate na voljo in kar vam je všeč.

Vsekakor drži, da je testo s skuto mehkejše od tistega s krompirjem. In prav v tem je ves čar okusa in končne teksture cmokov. Za pripravo testa uporabite moko in zdrob, ki bo popil odvečno tekočino v skuti. Priporočamo, da uporabite spasirano skuto brez dodatne tekočine, saj bo tako oblikovanje lažje.

Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave:

 

Najprej pa še nekaj idej za pripravo odličnih jedi s skuto:

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za cmoke:

250 g spasirane skute

približno 150 g moke + za oblikovanje

20 g zdroba

1 majhen ščepec soli

1 jajce

nekaj marelic ali sliv

Sestavine za omako:

40 g masla

15 g drobtin

nekaj ščepcev cimeta

rjavi sladkor

PRIPRAVA

V skledi pretlačite skuto, dodajte jajce in premešajte. Potem dodajte še moko, zdrob in ščepec soli ter premešajte, da dobite kompaktno testo. Možno je, da bo treba dodati več moke – te dodajte le toliko, da testo ni več pocasto, a vseeno zelo voljo in mehko. Testo oblikujte v kepo. V tem koraku lahko testo počivate približno pol ure, lahko pa že kar takoj oblikujete cmoke.

Testo na pomokani površini zvaljajte v dolg svaljek, razdelite na 6 kosov in vsakega kar s prsi oblikujte v okrogle diske. Na sredino vsakega diska položite sadje ali marmelado in jih nežno oblikujte v cmoke. Za lažje oblikovanje uporabite še nekaj moke.

V veliki kozici zavrite vodo in v njej cmoke kuhajte približno 15 minut.

V mali kozici stopite maslo, potem pa dodajte drobtine ter po želji še ščep cimeta. Če uporabite sladkor, lahko polovico sladkorja umešate v omako, z drugo polovico pa cmoke okrasite pred postrežbo. Drobtine pražite približno 2 minuti. Nato skuhane cmoke nežno položie v omako ter jih nato še obrnite, da se celotna površina cmoka objame z drobtinami.

Cmoke servirajte na krožnik, jih pokapajte s preostalo omako in po želji potresite še z nekaj sladkorja in cimeta.

Priporočamo