Na kranjskem okrožnem sodišču so nam potrdili, da je višje sodišče konec junija ugodilo pritožbi zagovornice blejskega kmeta in gradbinca, ki je obtožen obremenjevanja in uničevanja okolja na Koritnem v okolici Bleda. Višji sodniki so razveljavili prvostopenjsko sodbo, s katero je kranjsko sodišče kmeta obsodilo na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let. Zadevo so vrnili v ponovno sojenje na prvo stopnjo.

Blejski kmet, ki je z začasnimi odredbami dosegel, da ga več medijev ne sme omenjati s polnim imenom in priimkom, je bil na prvi stopnji obsojen, ker naj bi med majem 2016 in novembrom 2019 zaščiteno območje okoli potoka Koritno zasipal z različnim materialom in s tem škodil naravi – prišlo je do razvrednotenja tal, uničevanja habitata raka koščaka in onemogočenja rasti močvirske vegetacije. Tožilka je poudarila, da je kmet še naprej odlagal material kljub inšpekcijskim odločbam.

Obramba je po poročanju STA tedaj zatrjevala, da tožilstvo ni dokazalo, da je bil obtoženi kriv. Družina obtoženega je imela omenjena zemljišča v lasti že desetletja, obtoženi pa je postal njihov lastnik leta 2013, da je lahko pridobil subvencije za mladega prevzemnika. Dejansko zemljišča upravljajo vsi člani družine. Kmetova odvetnica je poudarjala, da ni mogoče ugotoviti, kdo in kdaj je kaznivo dejanje storil in kdaj je prišlo do očitanih posledic. Do nedovoljenih posegov v naravo na kritičnem območju je namreč prihajalo že pred letom 2013.

Odvetnica Monika Markelj, ki zastopa blejskega kmeta, včeraj ni želela povedati, katerim argumentom je pritrdilo višje sodišče. 

Priporočamo