Svet RTV Slovenija je podal soglasje k razrešitvi vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije. Svetniki so razrešitev podprli z vsemi glasovi prisotnih.

Odločitev o razrešitvi je sprejela uprava RTVS, kot razlog pa je navedla preseganje pooblastil. Kot se je izkazalo pri pregledu dokumentacije, je namreč Urbanija na eno od sodelavk RTV Slovenija, Ireno Bočko, prenesel pooblastila, za katera ni bilo podlage v predpisih. Uprava, ki jo vodi predsednik Zvezdan Martič, je ugotovila, da je pooblaščenka v spornem obdobju podpisovala finančne dokumente, ki so presegali mejno vrednost 5000 evrov. Kot je bilo mogoče razumeti, je skupna vrednost te dokumentacije presegla vrednost pet milijonov evrov.

Demonstrativni nastop

Urbanija je upravi poslal pisni zagovor, v katerem je očitke zanikal, a uprava protiargumentov ni štela za relevantne. Svet se je z dopisovanjem med upravo in Urbanijo seznanil, vsebine pa danes ni podrobno obravnaval. Svetniki so posebej preverili, ali je postopek razrešitve potekal v skladu s predpisi. Pri tem so se posvetovali tudi z odvetnikom, ki je potrdil, da je bil postopek ustrezen. Urbanija je na seji zatrdil, da bi moral imeti možnost poleg pisnega podati udi ustni zagovor, vendar predsednik sveta Goran Forbici tega argumenta ni sprejel. Odvetnik je potrdil, da je bila s pisnim zagovorom njegova pravica izčrpana. Urbanija je nato teatralno brez pozdrava zapustil sejo, pred tem pa je navrgel, da svetniki nad njim izvajajo »Nagodetov proces«.

Urbanija je na TV Slovenija veljal za političnega nameščenca, ki je izvajal ukrepe v interesu stranke SDS oziroma njenega predsednika Janeza Janše. Nad sodelavci je po poročanju zaposlenih izvajal velik (neformalni) pritisk. Njegova razrešitev je bila tako zgolj vprašanje časa, res pa je, da ni bilo vnaprej znano, kako bo utemeljena. Ključne poslovne in kadrovske poteze je namreč formalno podpisoval nekdanji generalni direktor Andrej Grah Whatmough, Urbanija pa je deloval kot direktor iz ozadja.

Poslovne skrivnosti

Namesto Urbanije je bil za novega vršilca dolžnosti direktorja TV Slovenija imenovan Andraž Pöschl, odgovorni urednik kulturnega in umetniškega programa televizije. To funkcijo bo opravljal do imenovanja novih direktorjev televizije, radia in digitalnih vsebin, ki bodo funkcije prevzeli po izteku razpisa za ta mesta. Rok za prijavo kandidatov se bo iztekel 8. septembra. Kot smo poročali, na javnem zavodu omenjajo tri imena: za vodenje radia naj bi se ponovno potegoval dosedanji direktor Mirko Štular, na čelu televizije sodelavci vidijo novinarko in voditeljico Ksenijo Horvat, med kandidati za direktorico digitalnih vsebin pa naj bi bila sodelavka spletnega portala MMC Kaja Jakopič.

Seja sveta RTVS je večino časa potekala za zaprtimi vrati, saj je nova uprava svetnikom predstavila podrobnosti o poslovanju javnega zavoda. Podrobnosti, ki so opredeljene kot poslovna skrivnost, za zdaj še niso znane. Javno pa so že bili objavljeni podatki, da je prejšnje vodstvo RTV Slovenija privedlo do večmilijonske izgube, ki ogroža tudi izvajanje letnega produkcijskega načrta. 

Priporočamo