Na gorenjski avtocesti je na zaviralnem pasu za Kranj vzhod proti Karavankam zaradi okvare vozila nastal zastoj. Pred predorom Karavanke proti Avstriji pa nastaja zastoj dolg 7 kilometrov. Do zastojev pri predoru Karavanke proti Avstriji lahko pride tudi jutri in v nedeljo. Čakalne dobe se lahko zgolj zaradi povečanega prometa podaljšajo tudi za uro. 

Zastoj je tudi primorski avtocesti na posameznih odsekih med Postojno in Ljubljano in med Ljubljano in Brezovico proti Kopru. Na dolenjski avtocesti pa predmet na vozišču ovira promet med priključkoma Grosuplje vzhod in Višnja Gora proti Novemu mestu.

Dela na cesti 

Danes pa se na dolenjski avtocesti začenjajo dela med Novim mestom in Dobruško vasjo. Promet bo predvidoma od nedelje potekal dvosmerno po levem smernem vozišču, in sicer po enem prometnem pasu v vsako smer vožnje. Dela bodo ta vikend potekala tudi na regionalni cesti Vrhnika-Brezovica-Ljubljana pri avtocestnem priključku Brezovica. Občasno bo zaprt uvoz na avtocesto iz smeri Brezovice proti Ljubljani. Obvoz bo možen preko priključka Ljubljana Vič.

Povečan promet zaradi četrtkovega praznika

Tokrat bo na stanje na cestah vplival tudi bližajoči se praznik Marijinega vnebovzetja, ki je dela prost dan v številnih evropskih državah. 

»Nadaljujejo se prometno obremenjeni konci in začetki tedna. Visoko gostoto prometa pričakujemo iz smeri Avstrije proti Hrvaški in obratno. Zastoji so pričakovani predvsem na zahodni ljubljanski obvoznici med predorom Šentvid in Brezovico ter na primorski avtocesti,« so ob tem navedli na Darsu. Kjer voznikom svetujejo, da pred odhodom na pot preverijo prometne razmere in prometni koledar ter se na pot odpravijo v prometno manj obremenjenem času.

  

Na Prometno-informacijskem centru povečan promet pričakujejo tudi v dneh pred 15. avgustom, ko bo praznik Marijinega vnebovzetja v Sloveniji, Avstriji, Italiji, na Hrvaškem, v Nemčiji in Franciji.

Zaradi omejitve tovornega vozila se povečano število tovornih vozil po Sloveniji pričakuje tudi v sredo, 14., in v petek, 16. avgusta. 

»Letos poleti je na cestah največ prometa od sobota do ponedeljek, v obe smeri. Tudi ta konec tedna pričakujemo visoko gostoto prometa. Opozarjamo tudi na močno povečan promet v naslednjem tednu zaradi praznika po številnih evropskih državah,« so navedli v sporočilu.

Nasveti za voznike 

Na Prometno-informacijskem centru voznikom svetujejo, da naj poleg razmer na cestah spremljajo tudi vremensko napoved. Vreme se lahko v teh dneh hitro spreminja, pojavljajo pa se lahko močnejši nalivi in nevihte, ki jih spremljajo sunki vetra. 

Udeležencem v prometu svetujejo, naj zagotavljajo primerno varnostno razdaljo med vozili, naj vozijo strpno in previdno, še posebej na odsekih, kjer izvajajo gradbena dela in naj hitrost vožnje prilagodijo trenutnemu stanju prometa. Opozarjajo, da zaradi možnosti zastojev in stoječe kolone obstaja nevarnost naleta.

Ljudje naj s seboj na pot vzamejo zadostno količino tekočine. V stoječi koloni naj ne zapuščajo vozil in naj ne hodijo po avtocesti. Ustvarijo naj reševalni pas, upoštevajo naj navodila in obvestila policistov, redarjev, cestninskih nadzornikov, še poudarjajo na policiji.

Policijske kontrole 

Do 11. avgusta na naših cestah poteka tudi preventivna akcija za zmanjševanje hitrosti. Policijske enote bodo na nekaterih relacijah postavile tudi več zaporednih policijskih kontrol, zato bodo lahko vozniki na svoji poti tudi večkrat kontrolirani.

Priporočamo